Het epicentrum van de skûtsjedata in Joure: Track & Trace als onmisbaar systeem

Steven van der Bles tussen de laptops © Omrop Fryslân
Het is onmisbaar voor het skûtsjesilen: het Track & Tracesysteem. De organisatie, de jury, journalisten, televisie, schippers, hun teams en het publiek halen hun informatie uit het systeem.
In 2019 werd de Track & Trace-applicatie voor het skûtsjesilen 100.000 keer gebruikt. In Fryslân, maar ook in andere landen, zoals Australië en Canada. "Vanuit de hele wereld wordt het skûtsjesilen gevolgd met de app", vertelt Steven van der Bles uit Joure vol trots. Hij heeft het systeem voor een deel mogelijk gemaakt.

Nieuwe snufjes dit jaar

Dit jaar zijn er nieuwe snufjes: tijdens de wedstrijd worden alle skûtsjes van nieuwe zenders met nieuwe systemen voorzien. Ook zijn de skûtsjes van bovenaf interactief en individueel te volgen. "Je kunt kiezen welk skûtsje je wil volgen en alles van bovenaf 'meemaken'", zegt Van der Bles.

SKS volgen vanuit huis

Wie via de applicatie en online Track & Trace de wedstrijd wil volgen, krijgt informatie over de positie van de skûtsjes, de snelheid en bijvoorbeeld de eindstand. Maar om dat voor elkaar te krijgen is het 'trackteam' van de SKS elke dag op pad.
De skûtsjes zijn via het systeem goed te volgen © Omrop Fryslân
"Om negen uur beginnen we de dag samen bij mij thuis. We nemen de dag door en de jongens die in het veld zijn, nemen alle trackers mee.
Zij zorgen dat die bij de schippers van de skûtsjes komen en ze verzorgen de systemen voor een eerlijke start. Tijdens de wedstrijd verzamelen wij alle informatie bij ons thuis", legt Van der Bles uit. Zijn woonkamer in Joure is het epicentrum van de skûtsjedata.

'Ik ben geen jury'

Als er onduidelijkheden zijn, dan wordt er gebeld. "Dit kan een journalist zijn die iets wil weten of ik zie bijvoorbeeld iets dat niet kan." Jureren doet hij verder niet. "Ik voorzie in informatie en dat is het ook."
© Omrop Fryslân
Na de wedstrijd worden de trackers weer opgehaald en gaan de jongens uit het veld weer naar het oplaadstation bij Van der Bles thuis. "Dan bespreken we alles wat er gebeurd is en eten en drinken we wat samen. Dat is altijd heel gezellig."

Ontwikkelen door ziekte

Toen Van der Bles lang geleden ernstig ziek werd, drong een vriend hem aan iets te doen. "Hij zei: bedenk iets leuks met bootjes, daar ben je goed in. Ik bedacht toen een simpel systeem met Google Maps waar bootjes op bewegen. Een wedstrijdzeiler die op Papendal werkte, pikte dat op en wist ons in verbinding te brengen met een ontwikkelaar."
Steven van der Bles © Omrop Fryslân
Het systeem werd ontwikkeld en is al snel in het buitenland ingezet. "We vlogen naar alle landen toe die het wilden gebruiken, maar het bleek wel dat het niet winstgevend was. Er zit gewoon niet veel geld binnen de zeilsport." En dus besloten de partijen met elkaar te stoppen.

Systeem van de Olympische Spelen

"Een week later werd ik gebeld door Omega, dat de informatievoorziening bij wedstrijden voor de Olympische Spelen doet. Ik werd daar adviseur door mijn kennis in het zeilen. Uiteindelijk kon ik het systeem bij wijze van 'test' gebruiken bij het skûtsjesilen. Ik had immers de ingangen", grapt Van der Bles.

Een groot succes

Dat veel mensen de Track & Trace gebruiken, weet ook Van der Bles. "100.000 in 2019 vind ik veel!" Ook Omrop Fryslân gebruikt de data sinds 2017. "Maar dat die informatie allemaal geregistreerd wordt vanuit mijn woonkamer, weten veel mensen niet."
Het 'trackingteam' van de SKS zoekt versterking. Heb jij kennis van de zeilsport en lijkt het je een bijdrage te leveren in de Track & Trace? Neem dan contact op met Steven van der Bles via vanderbles@live.nl.
Track & Trace Skûtsjesilen onmisbaar systeem