Skûtsje Grou wint op thuiswater bij opening SKS-kampioenschap

Het skûtsje van Grou © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
It Doarp Grou met schipper Douwe Visser heeft de eerste wedstrijd van het SKS-kampioenschap 2022 gewonnen. Op het eigen thuiswater bleven zij Earnewâld met Gerhard Pietersma net voor.
Het skûtsje van Grou met Douwe Visser kwam het beste uit de start. De Grousters maakten een mooie slag en gingen onbedreigd om de eerste ton.

Groene vlag Drachten

Bij die ton ontstond ergernis tussen de skûtsjes van Lemmer en Drachten. De Drachtsters met schipper Jeroen Pietersma lieten De Lemsters niet voor gaan en dat had wel gemoeten. Drachten had door dat het een fout had gemaakt en hees de groene vlag. Daarmee kreeg Drachten drie extra wedstrijdpunten toegewezen.
Gerhard Pietersma van Earnewâld kon profiteren en schoof op naar de tweede plaats. Ook Leeuwarden met Willem Zwaga maakte een mooie slag en kwam voorin het veld terecht.

Wedstrijdveld op zijn kop

Grou lag ondertussen ver vooraan, gevolgd door Earnewâld en Drachten, maar daarachter ging het hele wedstrijdveld op z'n kop. Leeuwarden en Heerenveen moesten plekken prijsgeven, terwijl d'Halve Maen, Sneek en Woudsend naar voren schoven.
Een samenvatting van de eerste wedstrijd van het SKS-kampioenschap bij Grou
In het laatste deel van de wedstrijd kwam Earnewâld steeds dichter in de buurt van Grou. Het skûtsje van schipper Douwe Visser ging steeds verdedigender zeilen om Earnewâld van zich af te houden.
Dat hielp. Grou kwam als eerste over de eindstreep en zo was het een prima begin voor de winnaar van de laatste drie kampioenschappen. Earnewâld finishte als tweede en Lemmer als derde.
Een protest tussen Joure en de Súdwesthoeke en andersom en een protest tussen Joure en Woudsend wordt op basis van televisiebeelden maandag afgehandeld.
Update: het protest van de Súdwesthoeke tegen Joure is toegewezen: Joure krijgt 14 punten. Het protest van Joure tegen Woudsend is niet toegewezen, dat heeft dus geen gevolgen voor Woudsend. De jury heeft gebruik gemaakt van Track & Trace, omdat de camerabeelden niet bruikbaar waren. Track & Trace mag eigenlijk niet worden gebruikt, maar in overleg met de betrokken schippers is daar wel toe besloten.
Maandag wordt er ook weer gezeild. Dan is de wedstrijd bij De Veenhoop.

De uitslag van de wedstrijd bij Grou (onder voorbehoud van protesten)

Nummer Skûtsje Schipper Punten
1 Doarp Grou Douwe Visser 0,9
2 Twee Gebroeders (Earnewâld) Gerhard Pietersma 2
3 Lemster skûtsje Albert Visser 3
4 Twee Gebroeders (Drachten) Jeroen Pietersma 4 (+3)
5 De Sneker Pan Jappie Visser 5
6 Klaas van der Meulen (Wâldsein) Klaas van der Meulen 6
7 It Doarp Huzum Johannes Meeter 7
8 d'Halve Maen (Drachten) Klaas Westerdijk 8
9 Rienk Ulbesz (Ljouwert) Willem Zwaga 9
10 Gerben van Manen (It Hearrenfean) Sytze Brouwer 10
11 Oeral Thús (De Jouwer) Rinus de Jong 11
12 Eildert Sietez (Akkrum) Pieter Meeter 12
13 De Jonge Jan (Langwar) Harmen Brouwer 13
14 Súdwesthoek (Starum) Auke de Groot 14