Unieke vondst: duiker uit 1729 gevonden op terrein voormalige state Groot Terhorne

De opgraving bij Groot Terhorne © Omrop Fryslan, Esther Leystra
Een verrassende ontdekking op het terrein van de voormalige state Groot Terhorne tussen Bitgum en Bitgummole. Tijdens werkzaamheden vertrouwde de kraanmachinist de talloze stenen in de grond niet. Per toeval werd een eeuwenoude duiker ontdekt.
De duiker diende vroeger als waterverbinding tussen twee vijvers. Hij is onderdeel van een grote tuin bij Groot Terhorne. Volgens landschapsontwerper Ilse van Zuilen stamt de duiker vermoedelijk uit 1729.
"Ik weet niet hoe bijzonder het is voor andere mensen, maar voor ons is het heel speciaal. Wij hebben alleen maar tekeningen gezien van hoe de tuin er vroeger uitzag. Dit zijn de eerste stenen die we in het echt zien."

'In het plan nu ook ruimte voor de duiker'

Het plattelandsgebied tussen Bitgum en Bitgummole wordt opnieuw ontwikkeld om beide dorpen 'met elkaar te verbinden' middels een tuin.
"Het wordt een soort ontmoetingsplek. Mensen kunnen in de parkachtige omgeving sporten, wandelen en samen eten. De natuur en de mensen, maar ook de herkomst van ons voedsel staat centraal in deze dorpstuin", zegt Van Zuilen.
De opgraving bij Groot Terhorne © Omrop Fryslan, Esther Leystra
Er worden paden en extra sloten aangelegd en de vijver wordt verder uitgegraven. Op deze manier wordt het landbouwperceel kleiner en ontstaat er een groter gebied voor andere doeleinden.
In het plan is nu ook ruimte gemaakt voor de oude waterdoorgang: "We gaan de duiker gebruiken in het plan. Als waardevol object kan hij mooi in de waterpartij worden verwerkt. Zo blijft hij voor iedereen zichtbaar."