Rappen in je eigen streektaal: voor de één makkelijker dan voor de ander

In het project 'Wordspøken' gaan vijftien hiphoppers uit Noord- en Oost-Nederland aan de slag met de eigen streektaal. Wat dat oplevert, is te zien in de FryslânDOK 'Rap uit de regio' van Herman Zeilstra.
FryslânDOK 'Rap uit de regio'
Zaterdag 30 juli NPO2 om 15.30 uur (herhaling 31 juli 13.10 uur)
Zondag 31 juli Omrop Fryslân om 17.00 uur (herhaling ieder uur).
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Onder leiding van de Popfabriek in Leeuwarden maken de rappers een mixtape met twintig tracks. Ze krijgen hulp van Bart van de Werken, producent van Opgezwolle en Typhoon.
De 'Proeftuin Meertaligheid', een initiatief van vijf provincies, steunt de rappers en producers. De verscheidenheid aan taal en cultuur in de regio verdient meer, vinden de provincies. De aandacht en het geld gaat nu vooral naar projecten in de Randstad.
Alexander Moto © Omrop Fryslân
Sjoerd Vriesema, creatief manager bij de Popfabriek, probeert de rappers de streektaal te ontlokken.
Alexander Moto (Thom Boonstra) uit Zuidwest Friesland doet dit zonder problemen. Hij voelt zich er wel thuis bij.
Zangeres Arie (Anna Roos Jelsma) uit Leeuwarden heeft wel iets met de mentaliteit van haar stad: 'Het schaamteloos tokkie-zijn.' Toch vindt ze het moeilijk om met het 'Liwwadders' diepe gevoelens te verwoorden.
Arie - Anna Roos Jelsma © Omrop Fryslân
Andere rappers in de film zijn Amaro (Amaro Borges), Zowo (Jesse Klein Entink), Paypie (Pepijn Willemsen) en JpegJoey (Joey Luiting).
Hoogleraar Goffe Jensma is de kwartiermaker van de 'Proeftuin Meertaligheid'. Hij kijkt met argusogen naar de belabberde positie van cultuur in de provincie, vergeleken met de Randstad. Jensma: 'Er is geen sprake van dat hier in de regio minder kwaliteit is.'
Zowo - Jesse Klein Entink © Omrop Fryslân