Wasbeerhondenfamilie met zes jongen op filmbeelden vastgelegd

© Harrie Bosma
De wasbeerhond lijkt vaker te voorkomen in Fryslân. Het roofdier komt oorspronkelijk uit Azië en is via Rusland, waar hij werd gefokt voor de bontindustrie, naar Europa gekomen. Ruim twintig jaar geleden werd de wasbeerhond voor het eerst in Fryslân gesignaleerd.
Harrie Bosma van de zoogdierenvereniging in Fryslân volgt de soort al langere tijd. Hij heeft beelden van een wasbeerhondenfamilie met zes jongen in een natuurgebied ergens in Fryslân.
In het gebied staan meerdere camera's. Bosma wil niet bekendmaken om welk gebied het gaat. Dat is aan de terreinbeheerder, zegt hij. Omdat de wasbeerhond een roofdier is. mag er niet op worden gejaagd.
Harrie Bosma
De wasbeerhond, ook wel marterhond genoemd, is erg schuw en in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vos veel kalmer en rustiger, vertelt Bosma. Het dier leeft het liefst in moerasgebieden. Hij vreet kikkers, muizen, ratten en slachtafval. Omdat hij schuw is en schutkleur heeft, zie je hem niet snel.
In Duitsland komen wasbeerhonden veel meer voor. Verder is het dier ook in Drenthe en Groningen gesignaleerd, Bosma verwacht dat de populatie in Fryslân verder zal toenemen.
Door klimaatveranderingen verandert de natuur. Op sommige plekken ontstaan spontaan bossen. Het dier kan daar rondscharrelen zonder dat hij wordt gezien. Ook hogere vegetatie zoals maisvelden geeft het dier beschutting.
Plaatsen waar een wasbeerhond is gezien in de periode 1990 tot 2022 © zoogdiervereniging.nl
Als een gevaar voor weidevogels beschouwt Bosma de wasbeerhond niet. "Hij zal hooguit eens een musje pakken."