SKS heeft gewerkt aan de regelgeving voor de 'belangrijkste bijzaak van het leven'

Archieffoto van het skûtsjesilen in Lemmer © ANP
Na een periode van drie jaar begint zaterdag het SKS skûtsjesilen weer. In de tussentijd heeft de organisatie niet stilgezeten. Vanaf nu is niet alleen het evenement op de wal vergund, maar valt ook alles op het water onder de vergunning.
Twee jaar is lang om stil te liggen, zegt SKS-voorzitter René Nagelhout. "Dat het nu weer kan, is geweldig. Echt fantastisch. We hebben leuke dingen gedaan in die twee jaar dat we niet konden zeilen. Maar het echte kampioenschap met het zilveren skûtsje dat je kunt winnen, daar gaat het uiteindelijk om."
Belangrijkste skûtsjewedstrijd van het jaar op het punt van beginnen
Vanwege corona gingen de skûtsjesylwedstrijden twee jaar niet door. In de tussentijd is er wel wat veranderd: de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen is flink in gesprek geweest met gemeentes over veranderingen in de regelgeving.
"Het is niet altijd even makkelijk voor ons als vrijwilligersorganisatie. Daarbij komt ook dat we een flinke verantwoordelijkheid hebben", geeft Nagelhout aan.

Het water ook onder vergunning

Nieuw is dat er nu voor het hele wedstrijdgebied een vergunning aangevraagd moet worden. Eerder was dat alleen verplicht voor de vaste wal. "De gemeentes pakken het evenement nu als geheel." Het skûtsjesilen is dus nu een evenement dat ook voor het deel op het water een vergunning heeft.

Huisregels

Er zijn nu ook huisregels, die de SKS bekend zal maken op sociale media en op andere manieren. "Die moeten voor een prettig evenement zorgen. Zo wordt duidelijk gemaakt dat mensen achter de tonnetjes moeten blijven."
SKS-voorzitter René Nagelhout
Eén van de dingen die daarin staan is dat mensen bij klachten op ziekte thuis moeten blijven. Dat geldt voor bezoekers net zo goed als voor de bemanning van een skûtsje. Boten van de SKS met zwaailampjes erop geven aanwijzingen aan de bezoekers.

Track and trace

Het skûtsjesilen is populair, zegt Nagelhout. De schepen hebben een volgsysteem aan boord, daarmee kan worden gekeken waar ze zijn. Duizenden mensen kijken daarnaar, ook buiten Nederland, bijvoorbeeld als mensen op vakantie zijn.
Vrijdag is de loting en zaterdag is dan de eerste wedstrijd bij Grou van de "belangrijkste bijzaak van het leven", zoals Nagelhout het skûtsjesilen noemt.
Schipper Gerhard Pietersma © Omrop Fryslân
In Earnewâld zijn ze bezig om de onderkant van het dorpsskûtsje schoon te spuiten. In verband met het milieu hebben ze sinds zo'n zeven of acht jaar geen antifouling, tegen aanslag.
Met als gevolg dat het schip vies is. "Er zit een centimeter aan rotzooi uit het water onder. Eigenlijk moeten we er iedere week even uit", want een schip met een schone onderkant vaart sneller.
Bijna wel anderhalve kilometer per uur bij windkracht drie, schat schipper Gerhard Pietersma uit Earnewâld. "Net als het verschil tussen oude en nieuwe banden bij de auto van Max Verstappen."
Het skûtsje uit Earnewâld wordt schoongespoten
Voor de wedstrijd van zaterdag hoopt Pietersma op mooi weer en windkracht drie of vier.