LTO Noord en FDF keuren dumpacties af en zijn bang sympathie kwijt te raken

Bestuurslid Jan Teade Kooistra van LTO Noord © Omrop Fryslân
Hoewel het ene boerencollectief radicaler is dan het andere, keuren Friese vertegenwoordigers het dumpen van afval af. LTO Noord is bang de sympathie kwijt te raken, Farmers Defence Force noemt het 'niet verstandig.'
LTO Noord, de belangenvereniging voor boeren en tuinders, wijst acties zoals die van het afval dumpen bij Frieschepalen af. Daar is rommel op de op- en afrit bij de A7 neergegooid.
"Het dumpen van rotzooi op de weg, midden in de nacht, is niet ongevaarlijk. Dat moet je niet willen", zegt bestuurslid Jan Teade Kooistra. "Daar is gewoon geen sympathie voor, je bereikt eerder het tegenovergestelde."
In een democratie mag je actievoeren en protesteren, daar wijst hij wel op. "Maar dit is volledig buiten de wet en niet ongevaarlijk."
Bestuurslid Jan Teade Kooistra van LTO Noord
Farmers Defence Force is eerder bereid om de grenzen op te zoeken, zegt Cees de Boer uit Bantega.

Minder moeite met onwettigheid

"Je kunt actievoeren zoals je wilt. Als dat niet altijd binnen de wet is, dan heb ik daar ook wat minder moeite mee. Ik denk wel dat we de barricades op moeten, maar er zijn wel bepaalde grenzen. Als je bewust in het duister dingen doet die gevaarlijke situaties opleveren, dan gaat dat die barricades voorbij."
De mensen die je lastig valt op de weg, die veranderen het beleid niet. Wij hebben de publieke opinie mee, maar die verdwijnt wel op deze manier.
Bestuurslid Jan Teade Kooistra van LTO Noord
Kooistra van LTO hoopt niet dat de acties nu het doel voorbij schieten. "De mensen die je lastig valt op de weg, die veranderen het beleid niet. Wij hebben de publieke opinie mee, maar die verdwijnt wel op deze manier."

'Niet verstandig'

"Als je zonder enige aankondiging obstakels op de weg gooit, dan kan iemand daarop kapot rijden. Ik denk niet dat zoiets verstandig is", zegt De Boer van Farmers Defence Force. "Het storten van allerlei spullen, helemaal in de avonduren, dat kan natuurlijk niet."
Cees de Boer van Farmers Defence Force
Zowel Kooistra als De Boer weten niet wie er achter de acties zitten. "Daar heb ik ook geen signalen van gehad. Er zijn maar een paar mensen nodig om heel veel rotzooi te maken", laat Kooistra weten.
Cees de Boer van Farmers Defence Force © Omrop Fryslân
De Boer hoopt wel dat alle partijen die te maken hebben met het stikstofprobleem, met elkaar om tafel gaan. "Maar als er een partij aan tafel zit met de handen op de rug, dan denk ik niet dat er op dit moment een oplossing komt."
LTO Nederland heeft donderdagmiddag bevestigd wel deel te nemen aan een 'verkennend gesprek ' met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Premier Mark Rutte zou de landelijke voorzitter telefonisch hebben toegezegd dat er 'geen taboes' zijn.