Ongelukken door afval op de weg, hinder voor verkeer op A7

Rommel op de weg bij Drachtstercompagnie © ANP
Door acties op de weg is de A7 op enkele plekken dicht. Tussen Drachten en Groningen zijn meerdere ongelukken geweest door afval op de weg. Bij de ongelukken raakte niemand gewond.
De op- en afritten bij Frieschepalen zijn dicht. Daar zijn donderdagochtend vroeg meerdere auto's op een wegversperring gereden. Rijkswaterstaat weet nog niet hoe laat de op- en afritten weer open kunnen.
Verder is de weg bij verzorgingsplek Oude Riet (Niebert) richting Fryslân dicht, omdat er rommel op twee rijstroken ligt. Het verkeer kan daar wel over de vluchtstrook. Dat is bij Leek ook de situatie.

Nog steeds hinder

Eerder op de ochtend was de weg op meer plekken dicht. Verkeer kan nu wel van Groningen naar Drachten, maar moet nog wel voorzichtig zijn, zegt Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat. "Daar is heel veel puin en rotzooi gestort op diverse plekken. Nog niet alles is nu van de weg af, dus men moet nog wel rekening houden met hinder,"
Rommel op de weg bij Frieschepalen
Gisteren waren er al soortgelijke acties in het midden van Nederland. Het opruimen van de rommel leverde ook problemen op, omdat aannemers werden geïntimideerd bij hun werk. Fleuren: "Dan proberen we binnen ons netwerk te kijken wie dan wel die werkzaamheden uit kan voeren. Het kan wel zijn dat het daardoor langer duurt."

Acties op meerdere plekken

De acties in Fryslân begonnen woensdagavond. Zo stonden er pakjes hooi in brand op de N381 bij Ureterp en een band naast de Wâldwei bij Drachten. Ook bij de afslag vanaf de A7 in de richting van Oosterwolde was een band in brand gestoken. De brandweer had de brandjes vrij snel uit.
Langs de A7 bij Drachten is een trekker in brand gestoken. In Surhuisterveen stonden een paar bulten hooi in brand. Die zijn flink nat gemaakt door de brandweer, ook om te voorkomen dat ze opnieuw kunnen worden aangestoken.
Als dit zo doorgaat, wie weet wat er dan gebeurt op de snelweg.
Diederik Fleuren (Rykswettersteat)
Fleuren doet een oproep aan de actievoerders: "Doe dit in ieder geval niet op de snelweg, dat veroorzaakt levensgevaarlijke situaties. We hebben het vannacht dus weer gezien met meerdere ongelukken. En 's nachts is het nog donker, dan mag men ook 130 kilometer per uur rijden. Je wilt niet weten wat er dan gebeurt. Als dit zo doorgaat, wie weet wat er dan gebeurt op de snelweg."
Er is nog niemand aangehouden voor de acties op de snelwegen, meldt de politie. "Met de middelen die wij beschikbaar hebben, gaan we eerst kijken wat er gebeurd is", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Waarschuwing politie aan verkeer

De politie waarschuwt het verkeer in Noord-Nederland om alert te zijn en sluit niet uit dat er meer acties komen. "Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties", klinkt de waarschuwing.
Ze adviseren om rekening met de acties te houden en het rijgedrag aan te passen.
De acties worden gezien als protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Er waren gisteravond en afgelopen nacht enkele tientallen actievoerders op pad, onder andere met trekkers.