Nieuwe, natuurlijke vaargeul ontstaan tussen Holwerd en Ameland

De veerdienst naar Ameland © ANP
Door 'dynamische bewegingen' in het Waddengebied is er een nieuwe, natuurlijke vaargeul ontstaan tussen Holwerd en Ameland. Dat meldt Rijkswaterstaat.
Na onderzoek bleek dat de nieuwe geul geschikter was om in te varen dan de oude geul. Om 'm ook daadwerkelijk als vaargeul te kunnen gebruiken, moet hij wel dieper en breder worden gemaakt. Twee aannemersbedrijven zullen daar vanaf volgende week mee aan de slag.

Minder baggeren

Het werk zal ongeveer tien weken duren. Om hinder te voorkomen worden de werkzaamheden afgestemd met rederij Wagenborg van de veerdienst Holwerd - Ameland. Wanneer het werk klaar is, zal die dienst via de nieuwe geul varen. De lengte van de route verandert niet.
De oude geul is door 'natuurlijke processen' aan het verzanden. Daardoor is veel baggerwerk nodig en dat is niet wenselijk in een Natura2000-gebied. Door voortaan de nieuwe, natuurlijke vaargeul te gebruiken kan het baggerwerk worden beperkt, schrijft Rijkswaterstaat. Waarschijnlijk hoeft er twee derde minder gebaggerd te worden.