Europa wil landbouwproductie stimuleren: geen braakligging voor bouwboeren in 2023

Weet by Hallum © Omrop Fryslân
Een positief bericht voor de bouwboeren: de verplichting in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid van Europa om met ingang van 2023 vier procent van het land braak te laten liggen gaat voorlopig niet door.
De Europese Commissie heeft dit besloten vanwege de oorlog in Oekraïne en de droogte in grote delen van Europa. Het ministerie van Landbouw gaat hierin mee, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten.

'Verstandig besluit'

Brussel wil zo vooral de productie van graan stimuleren en verder ook bevorderen dat de prijzen voor andere landbouwproducten niet te veel omhooggaan. "Een verstandig besluit", is de eerste reactie van Tineke de Vries van LTO.
"De graanprijs is nu hoog, daarom zal er ook vast meer graan worden ingezaaid." Tegelijk relativeert ze de bijdrage van Nederlandse bouwboeren aan de graanproductie. "Voor de bouwboeren in Fryslân zijn aardappels, uien en bieten belangrijker. Graan is voor ons vooral een wisselgewas om de bodem te verbeteren."

Pikant

Het besluit van de Europese Commissie is wel pikant, want het betekent dat de commissie sommige uitgangspunten van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid en de 'Farm to fork'-strategie al loslaat, voordat ze in zouden gaan in 2023.
"Deze tijden vragen om flexibiliteit", zegt de Friese Europarlementariër Jan Huitema (VVD) daarover. Zijn partij staat daarom van harte achter het besluit, De Europese Commissie houdt in principe nog wel vast aan de uitgangspunten voor vergroening en verplichte braakligging, maar stelt de invoering daarvan uit.

'Niet uit te leggen'

Als het aan Tineke de Vries ligt, komt die voorgeschreven braakligging er helemaal niet. Bouwboeren houden daar niet van. Je hebt wel werk, maar geen opbrengsten en de vergoeding die daar tegenover staat uit het landbouwbeleid houdt niet over.
Ze onderschrijft de noodzaak om de landbouwproductie te verhogen. "Het beleid was gericht om een wat lagere productie. Maar nu half Europa verdroogt en er ook oorlog is, is dat niet uit te leggen."
Tineke de Vries over het schrappen van het braakliggen in 2023