Bijzondere aanspoelplaats voor grijze zeehond: op de zeedijk bij Lauwersoog

De dode zeehond bij Lauwersoog © RTV NOF
Aan de zeedijk bij Lauwersoog is deze week een grijze zeehond van zo'n twee meter lang aangespoeld. Niet de lengte, maar wel de locatie is bijzonder, zegt Sander van Dijk van zeehondencentrum Pieterburen.
Mannelijke grijze zeehonden kunnen 2,5 meter lang worden, zegt Van Dijk. Wat dat betreft was deze zeehond voor zijn soort niet heel groot. "Maar normaal gesproken zitten ze veel meer bij Vlieland en Terschelling. Als ze doodgaan, spoelen ze meestal niet helemaal bij Lauwersoog aan."
"We maken het niet zo vaak mee dat deze grote zeehondensoort daar precies terechtkomen", legt hij uit. De stroming kan zoiets wel veroorzaken, maar dat gebeurt niet vaak.
De dode zeehond bij Lauwersoog © RTV NOF
"Meestal zinken ze nadat ze doodgaan. Soms ook niet: dan zwellen ze op en zeker als het warmer is kan-ie blijven drijven."
De doodsoorzaak is op basis van foto's lastig te beoordelen voor Van Dijk. "Dat wordt ook niet onderzocht, daarvoor is hij al te lang dood. Dat zie je aan de cirkelvormige plekken op de huid. Waarschijnlijk was deze gewoon oud en is-ie daardoor gestorven."