Veel longcovidpatiënten herstellen maar langzaam

Voor de meeste patiënten met long covid duurt het lang voordat ze herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor hun leven en werk. De FryslânDOK 'De lange adem' volgt twee mensen met long covid.
In Noardeast-Fryslân werkt een team van specialisten aan het herstel van mensen die al heel lang klachten hebben na een coronabesmetting.
De nieuwe behandelmethode is voor patiënten en behandelaars een nieuwe route vol onbekende paden. Dat komt omdat long covid een nieuwe ziekte is.
FryslânDOK 'De lange adem - leven met long covid'
- Zaterdag 23 juli NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 24 juli 13.39 uur)
- Zondag 24 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Longarts Jolanda Kuijvenhoven van ziekenhuis MCL in Leeuwarden heeft het behandeltraject ontworpen met collega's in Friesland, Groningen en Drenthe. In de post-covidpoli van het MCL, maar ook in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum ziet zij patiënten die door de huisarts zijn doorverwezen.

Naar specialisten

Met een diagnose Long COVID gaan patiënten naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, een ergotherapeut, een ademtherapeut of soms ook een diëtist.
In de podcast 'De lange azem' van FryslânDOK spreekt programmamaker Annet Huisman specialisten over deze behandelingen.
Longarts Jolanda Kuijvenhoven © Omrop Fryslân
In de documentaire van FryslânDOK, die voor het eerst is uitgezonden in februari van 2022, volgt Annet Huisman twee patiënten. Sebastiaan Verra (40) uit Damwâld werkt op een scheepshelling op Lauwersoog. Hij kreeg in april 2021 corona.
Fysiotherapeut Afien Wybenga werkt in Damwâld met Verra aan zijn herstel. Het is van belang dat de zorg dichtbij de patiënten is, omdat mensen met long covid amper energie hebben om te reizen.
Sebastiaan Verra © Omrop Fryslân
En Marrit Bekkema (20) uit De Westereen loopt stage bij een zorgbedrijf in De Falom. Ze kreeg in de zomer van 2021 corona en een jaar later heeft ze het nog vaak benauwd.
Marrit Bekkema © Omrop Fryslân
In juli 2022 zijn bij zowel Sebastiaan Verra als Marrit Bekkema de klachten nog niet verdwenen. Ze zoeken steeds naar de beste methode om daar verbetering in aan te brengen en ermee te leven.