Fries in Lviv: graandeal lijkt goed nieuws, maar sector heeft een harde klap gekregen

Willem Nammensma (rechts) en collega Андрій Беднарський © Eigen foto
Aardappelboer Willem Nammensma - een Fries die in Lviv woont en werkt - durft nog niet te zeggen wat het akkoord van Rusland en Oekraïne over de graanexport in de praktijk zal betekenen. "Er ligt hier nog heel veel graan van vorig jaar. Dat moet eerst weg."
Er ligt zo'n 20 miljoen graan in Oekraïne te wachten om geëxporteerd te worden naar de rest van de wereld. Oekraïne en het Westen beschuldigen Rusland ervan dat het de export tegenhoudt met blokkades in de Zwarte Zee. Rusland zat juist dat Oekraïense zeemijnen de oorzaak zijn dat vrachtschepen niet kunnen uitvaren.
Het is mooi dat er nu een oplossing is, zegt de Sexbierumer om utens. Het duurt alleen nog wel even voordat ze er in Oekraïne van profiteren.
"We zitten nu in de derde of vierde week van de oogst ", zegt Nammensma. "Het graan gaat naar de silo's toe, maar die raken vol vol. Hier ligt nog een hele berg."
De logistiek om het graan te vervoeren is duurder dan de prijzen die we hier voor het product kunnen krijgen.
Willem Nammensma
Dat heeft invloed op de prijs. In de rest van de wereld lopen die op, maar in Oekraïne zijn de prijzen door het geweldige aanbod juist laag. "De logistiek om het graan te vervoeren is duurder dan de prijzen die we hier voor het product kunnen krijgen. Dat komt ook doordat de logistiek heel complex is."
In Oekraïne krijgen de verbouwers van graan nog niet de helft van de prijs die ze in Nederland kunnen krijgen. "En de lokale munt is deze week ook nog eens met 25 procent gedevalueerd. Het plan is om het aantrekkelijker te maken om Oekraïense producten te kopen, maar het betekent ook dat het geld van de lokale boer minder waard is geworden."
Het dagelijks leven in Lviv - een grote stad in het westen van Oekraïne - wordt ook steeds gewoner. "Je hebt het wel de hele dag over alles wat speelt, maar als je niet te veel om je heen ziet, heb je niet in de gaten dat er oorlog is."

'Het land krijgt klappen'

Toch zijn de gevolgen van de oorlog in het relatief rustige westen wel voelbaar. "Je ziet wel dat alles duurder wordt, dat bedrijven moeite hebben met betalingen. En veel mensen zijn weg, het is een stuk rustiger op de weg. Dat zie je ook aan sommige velden die niet worden geoogst. Dat geeft wel zorgen, het land krijgt klappen."