Motus Mori in Leeuwarden: dansers leggen dagelijkse bewegingen vast in archief

Dansers leggen bewegingen vast in archief © Katja Heitmann / Hanneke Wetzer
Kunstenaar Katja Heitmann heeft vier weken lang de bewegingen van Friezen vastgelegd in haar atelier in Leeuwarden. Ze wil de beweging van een persoon overbrengen in een professionele danser.
Het project is onderdeel van het evenement Arcadia. Mensen die aan het archief van Heitmann mee willen werken, zijn gevraagd om met een danser eerst een interview te houden. De danser vertaalt de bewegingen op eigen manier en maakt er een optreden van.
De voorstellingen met de naam Motus Mori zullen uiteindelijk een archief vormen van bewegingen.
Dansers leggen dagelijkse bewegingen vast in een archief
Heitmann heeft in verschillende steden in binnen- en buitenland zo'n duizend mensen en hun bewegingen vastgelegd in dansvorm. Dat levert interessante verbanden op. "Als je puur vanuit beweging naar een stad zou kijken, zie je heel andere verbindingen tussen mensen", legt ze uit.
Motis Mori © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Je ontdekt dat mensen iets gemeen hebben, van wie je nooit zou denken dat ze iets gemeen zouden hebben als je het vanuit sociale achtergrond of leeftijd zou zien. Dan wordt het interessant, want je kan vanuit een andere blik naar een stad kijken."

Dagelijkse zaken en bewegingen

De dansers vragen deelnemers naar de dagelijkse zaken en bewegingen. Hoe iemand is als persoon. "Het gaat echt over hoe je zit, staat en loopt. Hoe je misschien op de grond zit of hoe je slaapt", legt danser Wies Berkhout uit.
Danser legt bewegingen vast voor archief © Hanneke Wetzer / Katja Heitmann
"We slaan die informatie op in ons lijf. Omdat Motus Mori gaat over een bewegingsarchief, vragen we er naar hoe hun beweging zich in hun lijf manifesteert, hoe hun lichaam ook als archief functioneert. Dus ook naar herinneringen of bewegingen die zijn veranderd of die zijn meegenomen uit hun jeugd naar volwassenheid."
In ieder mens zit een soort bewegingserfgoed. Ik wilde kijken of ik dat kan vatten.
Katja Heitmann
Heitmann kwam op het idee nadat haar vader overleed en ze eigenlijk niets als aandenken had. "Om houvast te zoeken deed ik zijn bewegingen na. Ik zag op straat iemand lopen, van wie ik dacht dat zou mijn vader kunnen zijn. Toen draaide die om en dacht ik: o, nee. Maar ik besefte: het zit in die ronde rug, die voeten een beetje uitgebreid en het hoofd hoog gehouden."
"Toen merkte ik dat er eigenlijk in ieder mens een soort bewegingserfgoed zit. Alleen daar wordt heel weinig aandacht aan besteed. Als die persoon weg is, is het heel erg aanwezig in je eigen zijn. Dat is soms heel moeilijk te vatten. Ik wilde kijken of ik dat kan vatten."
Bewegingeninterview voor Motus Mori © Hanneke Wetzer / Katja Heitmann
Heitmann zal tot en met volgend jaar aan het archief werken en dan terug naar de steden komen met dansvoorstellingen. Zo was ze onder andere in Maastricht, Eindhoven, Brugge, Düsseldorf en Madrid.
Het publiek kan de voorstellingen in Leeuwarden nog tot en met zondag bekijken in de kunstruimte H47 in de Haniasteeg.