Engelstalig lied 'Wy kam fram Fryslân' van De Hûnekop gaat viral

'Wy kam fram Fryslân' van De Hûnekop gaat viral
De nieuwste - en eerste Engelstalige - videoclip 'Wy kam fram Fryslân' van de Friese band De Hûnekop staat nog geen week online, maar is nu op YouTube al zo'n 70.000 keer bekeken en op Facebook al meer dan 100.000 keer.
"Het gaat als de brandweer", zegt zanger Emiel Stoffers over alle reacties op het nummer uit binnen- en buitenland.
Het nummer is volgens de zanger bedoeld om Fryslân wat bekender te maken.
Ik wil mensen helpen om gewoon 'Fryslân' te kunnen zeggen.
Emiel Stoffers
"In het buitenland zeggen Friezen vaak dat ze uit the north of the Netherlands komen en dat we onze eigen taal hebben. Dat is altijd een heel verhaal. Ik wil mensen helpen om gewoon 'Fryslân' te kunnen zeggen.:

Een land tussen Denemarken en Nederland

Fryslân is in de visie van De Hûnekop geen provincie maar een 'country', dat tussen Denemarken en Nederland in ligt.
Naast positieve reacties is er ook kritiek op de clip. Sommige mensen vinden dat het filmpje wat te veel een reclamespot is voor een nieuw drankje.
Emiel Stoffers op het Hûnekop-kantoor in Leeuwarden © Omrop Fryslân
"Dat is artistieke vrijheid", zegt Stoffers daarover. "We hebben als band een nieuw drankje. Een clip maken is niet gratis, een reclamespot ook niet en daarom hebben we dat gecombineerd. Dat lijkt mij geen probleem."
Stoffers voegt daaraan toe dat de verkoop van artikelen, zoals t-shirts en andere spullen, heel belangrijk is voor de band. "CD-verkoop stelt niets voor, Spotify levert ook niet veel op. Dan moet je creatief zijn, of niet?"
Zanger Emiel Stoffers vertelt hoe het nummer is ontstaan