Noordtribune van het Abe Lenstra Stadion moet uit voorzorg worden verstevigd

Feanfans op de Noordtribune © Orange Pictures
De noord-tribune in het Abe Lenstra Stadion moet uit voorzorg worden verstevigd. Volgens sc Heerenveen voldoet de tribune normaliter aan de normen, maar kan de maximale belasting in extreme gevallen hoger zijn.
Dat de tribune in orde is volgens het Bouwbesluit blijkt uit onderzoek, zo verklaart de club. Maar in extreme gevallen zou het zo kunnen zijn dat er zoveel gewicht op de tribune komt, dat het toch de normen overschrijdt.

Constructie-advies

Op advies van de constructeur van het stadion wordt de constructie van de tribune sterker gemaakt, zodat die in alle situaties toereikend is. De versterking wordt gedaan in opdracht van Sportstad als verhuurder van het stadion.
Algemeen directeur Cees Roozemond zegt dat de veiligheid van de supporters voorop staat. "De tribune moet springende en juichende supporters te allen tijde kunnen dragen. We willen niets aan het toeval overlaten."
Cees Roozemond over wat er moet gebeuren:
Cees Roozemond: "Extra versteviging in het onderste gedeelte van het stavak"
"Er is niet zo heel veel mis, maar uit voorzorg nemen we wat maatregelen. Daarom brengen we extra versteviging in het onderste gedeelte van het stavak."
Het gebruik van het stadion is ook anders dan voorheen. "Vroeger waren mensen veel meer gewend om te blijven zitten of te blijven staan op hun plek. Nu gaan we met z'n allen springen als er gescoord was. De belasting is veel groter dan in het verleden."
Roozemond garandeert dat het momenteel niet onveilig is. "Absoluut niet. Maar we willen vermijden dat het onveilig wordt."
We moeten nog even zien wie dit moet gaan betalen, maar daar komen we wel uit.
Rinse Bleeker, algemeen directeur van Sportstad Heerenveen
Rinse Bleeker, de algemeen directeur van Sportstad Heerenveen, zegt dat de kosten te overzien zijn. "We moeten nog even zien wie dit moet gaan betalen, maar daar komen we wel uit."
Over wat er precies moet gebeuren: "Er komen stempels onder de tribune. Je ziet ze niet eens. Dit is een tijdelijke oplossing, daarna moeten we kijken of er een structurele oplossing moet komen."

'Onderzoek in alle stadions nodig'

Op 17 oktober vorig jaar stortte een deel van het uitvak van het Goffertstadion in Nijmegen in, toen supporters van uitclub Vitesse op en neer aan het springen waren om de 0-overwinning te vieren.
Na dat incident moesten alle stadions in Nederland laten nakijken hoeveel belasting hun tribunes aankunnen. Dat was de aanbeveling van ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV, dat onderzoek deed naar het instorten van de tribune in het Goffertstadion.
Dat was bij Heerenveen ook zo, zegt Bleeker. "Na het ongemak in Nijmegen bij NEC hebben ze getest hoe de belasting hier nu is. Daaruit kwam dat we dit moeten aanpassen."