Noorwegen heeft de handen vol aan 'vandalist' walrus Freya

Walrus Freya ligt op boten in Noorwegen © Twitter (Onderzeedienst Koninklijke Marine)
De jonge walrus Freya zorgt voor problemen in de haven van Oslo in Noorwegen. Het dier werd vorig jaar voor het eerst gezien in Fryslân, bij Schiermonnikoog.
Sinds die tijd heeft de walrus al veel andere plaatsen aan de Noordzee bezocht. Freya werd in de haven van Harlingen gezien, daarna zelfs nog op een onderzeeër van de Nederlandse Marine en later deed ze Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden aan. Een paar dagen geleden kwam ze aan in Noorwegen.
Het was vorig jaar in september de eerste keer in 23 jaar dat er in Nederland een walrus werd gezien. Normaal leven de dieren op drijfijs in de poolzee. Na een verblijf van drie weken in Fryslân kreeg ze na tweeduizend inzendingen bij Omrop Fryslân de naam Freya. Die naam is intussen internationaal bekend.
Veel Noren komen deze week naar de haven van Oslo om het dier te bekijken. Mensen die gebruik maken van de haven, of daar boten hebben liggen, zijn minder blij met Freya. Ze vindt het fijn om op de boten te klimmen en uit te rusten.
Eén probleem: Freya weegt tussen de 600 en 700 kilo, en ze kiest vooral kleine bootjes uit. Ze heeft al veel boten vernield, bovendien heeft ze meerdere boten laten zinken.
Freya op Terschelling © Sytse Schoustra
De Noorse havenpolitie heeft de handen vol aan het grote dier, want ze vernielt boten en blokkeert soms ook boten of roeiers. Booteigenaren willen dat Freya de haven zo snel mogelijk verlaat.
Er wordt nu gekeken of haar voorkeur voor slapen op kleine boten kan worden ingezet om haar de haven uit te krijgen. Er ligt een plan om een drijvend platform te maken, die aan een boot is vastgemaakt. Als Freya daar eenmaal goed op ligt, kan ze worden weggebracht.