Freek de Jonge bereidt zich voor op Domela Passie in Nij Beets: "Ik vind het eervol"

Freek de Jonge en Meindert Talma bij de generale repetitie © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Op het terrein van het Damshûs in Nij Beets was de generale repetitie voor de Domela Passie, het stuk van Meindert Talma dat vanaf donderdag wordt opgevoerd. Freek de Jonge is verteller en vindt dat eervol.
De Domela Passie is al eerder uitgevoerd, maar nog niet in deze vorm. Cabaretier De Jonge neemt de rol op zich om te reflecteren en te vertellen. Hij heeft eigen teksten toegepast op de teksten van Meindert Talma.
Talma zelf heeft er vertrouwen in. "We hebben de voorstelling ook vaak gespeeld. Het laatste jaar natuurlijk niet, maar ik ben flink aan het oefenen geweest thuis. De andere muzikanten ook, dus dat komt wel goed."
De laatste repetitie voor de Domela Passie met Freek de Jonge
Hij is blij met de steun van Freek de Jonge. "Hij brengt reflectie aan bij de nummers. Wij zijn nog volledig in het onzekere wat zijn verhalen betreft. Hij heeft me zeven woorden gemaild, zoals: slagboom, het kistje, dood vogeltje. Dat is het enige wat ik weet. Ik ben benieuwd."
Freek de Jonge als verteller © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De Jonge hoefde niet lang na te denken over de klus. "Ik vind het eigenlijk wel eervol. Ik vind Domela Nieuwenhuis een bewonderenswaardige figuur en Meindert is niet iemand die voor het grote publiek gaat. Daar voel ik mij ook erg toe aangesloten. Dus het is een mooi exclusief project."
Verslaggever Willem de Vries in Nij Beets
Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was een socialistische en later anarchistische voorman: vanaf eind jaren 1870 probeerde hij meer rechten voor arbeiders voor elkaar te krijgen. Hij had veel aanhang in Fryslân en is nog altijd bekend.

Charisma van een domineeszoon

De Jonge zelf noemt Domela een 'geweldige man.' "Een charismatische persoonlijkheid, de zoon van een dominee." Een overeenkomst met De Jonge zelf, die opgroeide als zoon van een hervormde dominee in Zaandam.
De teksten worden nog even doorgenomen © Omrop Fryslân, Willem de Vries
"Op de een of andere manier ben je dan geëngageerd door het werk van je vader. Het pastorale gedeelte vooral", denkt Freek de Jonge. "Je hebt toch een beetje het gevoel alsof je de wereld moet verbeteren."
Domela was z'n tijd ver vooruit, zegt De Jonge. "Want halverwege de negentiende eeuw was er op dat gebied nog niets. Hij liep weg uit de kerk als predikant, wat een heel statement was. Hij werd voorman van de socialistische beweging in Nederland."
De Domela Passie is in 2019 geschreven, toen het honderd jaar geleden was dat Domela was overleden. De locatievoorstelling wordt nu tussen de kleine arbeidershuisjes van It Damshûs opgevoerd, met een koor, band en strijkers. De voorstelling wordt gespeeld van donderdag tot en met zondag.
In het Omrop Fryslân-programma Noardewyn is donderdagavond uitgebreid aandacht voor Freek de Jonge met een lange reportage.