Justitie eist 180 uur taakstraf tegen tien mannen voor knal met carbidkanon in Joure

De schade was groot aan Hotel Anne-Klare © Martin de Jong Fotografie
Tegen de tien mannen die vandaag voor de rechter staan voor het knallen van een carbidkanon in Joure is 180 uur taakstraf geëist en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.
Volgens officier van justitie Bas Rademacher is "hier geen sprake van een ongelukje, maar van doelbewust en gevaarlijk handelen. Het gaat niet om een kwajongensstreek, het was een domme en gevaarlijke actie. Het is een wonder dat het bij materiële schade is gebleven, het had zomaar anders kunnen aflopen."
Het voorval gebeurde twee jaar geleden op oudejaarsavond. Ze worden ervan verdacht dat ze met de giertank schade hebben aangebracht aan winkels, huizen, een hotel en auto's.
De zaak zorgde voor veel ophef. Getuigen zeggen dat ze er lang last van hebben gehad. Zelf zijn de verdachten ook geschrokken van wat als 'ludieke actie' bedoeld was. "Bliksem, er is wel wat gebeurd."
180 uur werkstraf geëist tegen verdachten carbidkanon Joure
De mannen van tussen de 22 en 29 jaar komen uit Joure en omgeving. Ze meldden zich een dag na de explosie bij de politie en vertelden dat het 'per ongeluk was gebeurd'.
Ze ontkennen het zelf te hebben afgevuurd, het zou spontaan zijn gebeurd. Ook advocaat Tjalling van der Goot zegt dat er geen sprake van opzet was, maar van 'een dom ongeluk'. "Ze wilden het kanon afschieten in het park, maar door onverklaarbare oorzaak is het anders gelopen."
Van der Goot zegt dat de verdachten hun verantwoordelijkheid hebben genomen. "Ze melden zichzelf bij de politie en regelen zelf de schade-afhandeling. Dat is een zeldzaamheid, dat zie je bijna nooit. Ik zie ze dan ook als eerlijke jongens met het hart op de goede plek."
De advocaat begrijpt niet waarom er geen technisch onderzoek is gedaan naar de oorzaak. "Waarom is dat niet gebeurd? Het kan zomaar zijn dat de explosie door statische elektriciteit is ontstaan." De advocaat eiste vrijspraak voor alle verdachten.

Justitie gaat wel uit van opzet

Volgens de officier van justitie was er wel degelijk sprake van opzet. "Er was een gezamenlijk plan. De verdachten doen vlak voor de explosie de handen voor de oren en gaan op veilige afstand staan. Bovendien beginnen ze te filmen, omdat ze iets verwachten. Ze hebben willens en weten de explosie veroorzaakt."
De mannen hebben volgens justitie met z'n allen afgesproken wat ze tegen de politie zouden zeggen. "Ze hebben zich verantwoordelijk getoond voor de schade maar aan de andere kant niet voor wat ze hebben gedaan."
Het glas lag overal op straat door het carbidkanon © Hotel Anne-Klare in Joure
Lang niet iedereen die erbij betrokken was, stapte naar de politie. "We waren wel met 25-30 man", zegt de bestuurder van de auto die de giertank naar Joure trok. "Ik vind het jammer dat die anderen zich niet hebben gemeld. En daar hebben we ook wel ruzie om gehad."
De bedoeling was eerst om in park Herema State te schieten, maar het park was dicht. Toen is de groep verder gereden. Er zat vijf kilo carbid in de tank.

"We moeten hier weg"

Op grond van camerabeelden van een cameradeurbel ziet de politie dat het verhaal anders is dan dat de mannen zeggen. "Vingers in de oren, we moeten hier weg", horen getuigen. Ook maakt een van de verdachten een filmpje en zet het in de groepschat.
"Het lijkt wel alsof het afgesproken is", zei rechter Jolanda Lootsma. Een van de verdachten: "Dat is niet zo. Ik snap niet hoe het ontploft is." Een andere verdachte: "Het is spontaan ontploft, op een heel ongelukkige plek." Een derde verwoordde het zo: "Een flink mislukte grap."

Schade aan hotel en gasten

De explosie heeft op de mensen die het hebben meegemaakt veel indruk gemaakt. Vooral de 14 gasten van Hotel Anne-Klare hadden weken na de knal nog last. Het hotel raakte zwaar beschadigd.
"Ik zag dat de voertuig met de giertank eraan kwam. De jongens deden de vingers in hun oren en opeens vloog er van alles door de lucht. Alsof ik een klap op mijn borst kreeg", wordt er gezegd. Een ander laat weten: "De dakpannen vlogen eraf en glassplinters gingen door de lucht. Ik beleefde het elke nacht opnieuw, dan schrok ik in paniek wakker."

Inzamelacties

Volgens de eigenaar van Hotel Anne-Klare is het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen. Het hotel liep volgens hem 20.000 euro schade op. Voor hen is in Joure een doneeractie gehouden na de jaarwisseling.
Maar ook voor de verdachten was een inzamelactie, opgezet door Jousters die de mannen wilden steunen. Zij wilden zo hun waardering laten zien voor het feit dat ze zelf naar de politie zijn gestapt.

Schade betaald

De verdachten hebben ondertussen met z'n allen geld bij elkaar gebracht en de schade betaald. "Wij wilden het zelf ook voelen in de portemonnee en het niet alleen met het geld van de actie betalen", zei een van de verdachten.
Ook betalen ze 800 euro aan een inwoner van Dordrecht die toen in Joure te gast was, bij zijn vriendin. Hij heeft nog last van de knal. "Mijn gehoor is verslechterd, ik hoor de hoge tonen niet meer. Ik heb ook een evenwichtsstoornis ontwikkeld. Ik roep de verdachten op: wordt kerels. Neem niet alleen de verantwoordelijkheid voor de schade maar ook voor de daad."
De eigenaar van het hotel heeft twee weken geleden een brief naar de rechtbank gestuurd waarin hij stelt dat wat hem betreft de verdachten niet te hoeven worden vervolgd.
De rechter heeft aangegeven dat verantwoordelijkheid nemen ook strafrechtelijk verantwoordelijkheid nemen betekent.