Festival Psy-Fi Leeuwarden weer voor de rechter: kan het wel of niet doorgaan?

Donkere wolken boven Psy-Fi © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De rechtbank buigt zich woensdag opnieuw over een festival in de Groene Ster bij Leeuwarden. Het gaat dit keer om het festival Psy-Fi, dat half september plaats moet vinden.
Opnieuw staan voorstanders en tegenstanders van een festival in het natuurgebied bij Leeuwarden in de rechtbank. Stichting Groene Ster Duurzaam wil Psy-Fi tegenhouden en vraagt de rechter om een streep door de vergunning te zetten.
Volgens de stichting past Psy-Fi niet in de Groene Ster en botst het met de natuurbelangen in het gebied. Op andere plekken in de provincie is genoeg ruimte, zegt Groene Ster Duurzaam. "Fryslân heeft meer dan 200.000 hectare landbouwgrond. Het grootste deel daarvan is weiland met Engels raaigras, zonder enige natuurwaarde. Dat kunnen ze wel huren als festivalterrein."

Periode niet geschikt

Psy-Fi heeft het festival verplaatst van augustus naar september om broedende vogels niet te storen. Volgens Groene Ster Duurzaam is september ook niet geschikt omdat veel mensen weer naar school en werk gaan en die zullen last hebben van het geluid, zo zegt de stichting. Ook zouden de dieren in hun voorbereiding op de winter worden gestoord.
De gemeente Leeuwarden heeft inmiddels de vergunningen afgegeven voor Psy-Fi dat van 14 tot 18 september zal plaatsvinden. Er zijn bijna 9.000 van de 12.000 beschikbare kaarten verkocht.
Volgens de gemeente zou een verbod nu grote gevolgen hebben voor het festival en de mensen uit meer dan honderd landen die al een kaartje hebben. Bovendien is het economisch belang groot, volgens de advocaat van de gemeente. Verder is er veel maatschappelijk behoefte aan cultuurbeleving na corona. De advocaat noemde de Groene Ster Duurzaam een stichting die als voornaamste activiteit heeft om te procederen.
Groene Ster Duurzaam zorgde er vorig jaar voor dat de vergunning van het festival Welcome To The Village door de rechter werd ingetrokken. Dat festival wordt dit jaar in de binnenstad georganiseerd.

Lachgas

Het gaat woensdag ook over lachgas. Psy-Fi wil lachgas verkopen omdat het volgens de organisatie op een verantwoorde manier kan en dat het geen problemen zal opleveren. Het zou sfeerverhogend werken.
De burgemeester van Leeuwarden wil het met de APV verbieden vanwege gezondheidsrisico's. De rechter stelde daarover een kritische vraag aan de advocaat van de gemeente: waarom mag je je wel klemzuipen op een festival en niet een ballontje lachgas nemen?
De rechtbank in Groningen doet voor half augustus uitspraak.