Hogere omzet en winst FrieslandCampina, maar nog geen nabetaling voor de boeren

© ANP
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft goede zaken gedaan in het eerste halfjaar. De omzet ging met 19 procent omhoog van 5,5 naar 6,6 miljard en de winst verdubbelde van 77 miljoen tot 139 miljoen.
Bovendien is de melkprijs historisch hoog, maar liefst 38 procent hoger dan vorig jaar. Evengoed durft hoogste baas Hein Schumacher het niet aan om de boeren nu al een extra nabetaling te doen. Met de oorlog in Oekraïne en de stikstofaanpak van het kabinet vindt Schumacher de situatie daarvoor veel te onzeker.
De nabetaling voor de boeren wordt daarom pas later vastgesteld na afloop van dit kalenderjaar. Schumacher durft ook nog geen voorspelling te doen over de winst die over het hele jaar wordt verwacht en over de verdere ontwikkeling van de melkprijs. Leden-melkveehouders krijgen op dit moment 60 cent voor een liter melk.

Grote vraag naar zuivel

Schumacher heeft de halfjaarcijfers woensdag gepresenteerd aan de medewerkers en leden-melkveehouders. FrieslandCampina heeft in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van de grote vraag naar melk, kaas en andere zuivelproducten.
De melkaanvoer bij FrieslandCampina liep in het eerste halfjaar 0,2 miljard kilo terug. Dat komt doordat de coöperatie een aantal leden kwijtraakte.
De zuivelcoöperatie is kritisch over de stikstofaanpak van het kabinet, laat Schumacher weten. De coöperatie wil de stikstofuitstoot beperken door in te zetten op innovatie. De coöperatie is niet voor het uitkopen van boeren en het inkrimpen van de veestapel.