Ruim 21 ton onzichtbaar plastic in de Waddenzee

Rode grutto © Jan van der Kam
Er zit ruim 21 ton onzichtbaar plastic in de Waddenzee. Het is een mogelijke verklaring voor de vraag waar een groot deel van het plastic blijft dat jaarlijks in de oceanen verdwijnt.
Het breekt af in hele kleine nanodeeltjes, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.
De onderzoekers hadden niet verwacht dat er zo veel deeltjes nanoplastic in de Waddenzee zouden zitten, vertelt hoofdonderzoeker Dusan Materi van het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht.

Reden tot zorg

"Vooral omdat er blijkbaar net zoveel nanoplastic als microplastic in de Waddenzee zit, terwijl we juist minder hadden verwacht. Dat is zorgwekkend."
Nanoplastic is nog kleiner dan microplastic. Het is zo klein dat het in de cellen van een organisme terecht kan komen. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als een vis deze deeltjes binnenkrijgt.
"Er is een kans dat sommige soorten plastic giftiger zijn dan andere. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Zodra we meer weten, kunnen we ook gerichtere maatregelen nemen tegen de meest giftige plastics", legt Materic uit.
Er is ook een kans dat deze nanodeeltjes uiteindelijk afbreken in nog kleinere deeltjes totdat er alleen nog organische moleculen overblijven. "Ook dat wordt nog onderzocht."