Dit is waarom de stroom wel eens uit kan vallen met het warme weer

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
De verwachte hoge temperaturen van de komende dagen maken de kans op een stroomstoring in Fryslân groter. Dat heeft alles met zogenaamde 'nekaldietmoffen' te maken.
Netwerkbeheerder Liander waarschuwt onze provincie voor meer stroomstoringen dan gebruikelijk.
Woordvoerder Ceriel Thissen van Liander legt uit: "De komende dagen zijn er tropische temperaturen voorspeld. We weten uit ervaring van andere warme zomers dat meerdere dagen van extreme warmte en droogte er toe kunnen leiden dat sommige onderdelen in het stroomnet oververhit raken. Daardoor kan de stroom korte tijd uitvallen."
Hier is Fryslân anders in dan andere provincies. "Omdat hier van oudsher bepaalde verbindingsstukken zijn gebruikt om kabels met elkaar te verbinden. Die noemen wij 'nekaldietmoffen'. Met name als er in de buurt al eens gegraven is, dan is de kans groter om oververhit te raken."

Monteurs paraat

Na meerdere dagen van hitte warmt de grond op en dan worden de verbindingsstukken te heet. "We hebben 24 uur per dag monteurs klaarstaan. Als er een storing wordt gesignaleerd in de verkeerstoren van Liander, dan worden zij ingeschakeld en gaan ze zo snel mogelijk ter plaatse om de storing te verhelpen."
Liander is al jaren bezig met het vervangen van de 'nekaldietmoffen.' Thissen: "We doen ons best, maar we kunnen het niet overal tegelijk. We zijn al een aantal jaren bezig om die nekaldietmoffen op te sporen en ze te vervangen. Maar er is veel werk aan het elektriciteitsnet."