Stefan van der Pal gaat zijn laatste nacht in: "Een lichtje doet het altijd goed"

Stefan van der Pal in Harlingen © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Na het zwemmen en het wielrennen is ultrasporter Stefan van der Pal zondagochtend begonnen aan het derde en laatste onderdeel van zijn Elfstedentriatlon: ruim 200 kilometer te hardlopen langs de Friese steden. Om 22.00 uur, net voor hij de nacht tegemoet loopt, kwam hij aan in Workum.
Met de doorkomst in Workum is Van der Pal nu over de helft met het hardlopen, hij heeft er dan zo'n 109 kilometer opzitten. De bedoeling was om 6.00 uur te starten, maar dat liep een halfuurtje uit. "Zijn tempo is intussen wat gezakt", vertelt zijn vrou Marianne vanuit Workum. "Maar elke stap is er nu eentje dichterbij de finish."

'Moraal is goed'

De trainer van Van der Pal, Jort van Zutphen, vult aan: "Als het lukt, dan loopt Stefan hard. Lukt het niet, dan wandelt hij. Zijn moraal is goed, hij is fit en hij is helder. We dachten in eerste instantie aan een finishtijd van 12 uur 's middags, maar misschien zijn we wat eerder terug in Leeuwarden.
Zowel zijn vrouw als zijn trainer hebben een boodschap voor eventueel nachtelijk publiek: "Een lichtje onderweg doet het altijd goed. Elke keer als hij publiek tegenkomt, leeft hij op. Dan groet hij de mensen en bedankt ze."

Doorkomst in Harlingen

Net voor vier uur kwam Van der Pal aan in Harlingen. Toen had hij zo'n 80 kilometer erop zitten.
Het gaat goed, zegt hij. Hij vindt het fijn door de drukte te lopen en ook de hitte vindt hij lekker. "De begeleiding zorgt ervoor dat ik constant koud water over me heen gegooid krijg."

Veel steun

Zondagochtend bij de start was hij nog misselijk, dat is nu voorbij. Hij voelt zich ook fit en denkt dat hij het ook wel volhoudt. "Er staan zoveel mensen langs de kant, dat is echt bijzonder. Bij het zwemmen merkte ik er niet zoveel van, bij het fietsen ging ik er heel snel bij langs. Nu merk ik hoe gaaf het is!"
Stefan van der Pal komt door Harlingen
Over het zwemmen deed hij vijf dagen, het wielrennen ging zaterdag in zo'n zeven uur. Tijdens het zwemmen had hij het zwaar, maar op de fiets was het zaterdag lekker, zei hij na afloop.
Hij wil zich nu niet helemaal in de vernieling rennen. "Het heeft geen zin om 13 kilometer per uur te lopen en op de helft kapot te zijn. Daar heb ik geen zin in." Het streven is om gemiddeld 10 kilometer per uur te lopen.
Stefan van der Pal legt de Elfstedentocht ook hardlopend af
Van der Pal denkt wel dat dit onderdeel het zwaarste wordt. "Zwemmen is het langst, maar het hardlopen is wat mij betreft het allerpittigst." Dat heeft te maken met de schokken die het lichaam moet opvangen.
Volg Stefan van der Pal zijn tocht op de voet: https://elfstedentriatlon-run.legendstracking.com/
De Leeuwarder doet het allemaal om geld op te halen voor stichting Semmy. Die is opgericht door John Emmerik, de vader van de kleine Semmy die vijftien jaar geleden overleed aan hersenstamkanker. De teller staat momenteel op ruim 41.500 euro.
Hier passeert Stefan van der Pal Bartlehiem
De verwachting is dat Van der Pal maandag in de loop van de ochtend aankomt in Leeuwarden.