liveblog | 16 juli 2022

Dit was de ontzettend drukke derde dag van de Tall Ships Races in Harlingen

In dit liveblog kon je de derde dag van de Tall Ships Races in Harlingen volgen:

  • Vier jaar geleden was de zaterdag de drukste dag, dat was vandaag weer zo;
  • Er waren vandaag veel activiteiten, met veel muziek;
  • De kapiteins zijn bijgepraat: morgen om 13.00 uur begint de Sail Out.

Dit liveblog wie ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 16 juli 2022, 17:59
18:00

Bedankt voor het volgen!

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
17:54

Nog even sfeer proeven

Willem Vermeltfoort op het terras in Harlingen
16:55

Het schema voor morgen

De captain's briefing voor morgen
Verslaggever Willem Vermeltfoort is de hele dag buiten, maar kijkt ook even binnen. Hij is bij de captain's briefing: Frans Papp legt aan alle kapiteins uit hoe ze morgen moeten uitvaren.
Het is niet bepaald simpel, legt Henk Emmink van dezelfde organisatie uit. "We gaan naar Antwerpen, maar we zijn wel gebonden aan het hoge water. Sommige schepen steken meer dan zes meter diep, dus we zijn afhankelijk van het water. Bovendien moeten ze allemaal in een bepaalde volgorde, ze mogen ook niet allemaal tegelijk."
Er zijn ook mensen uit Antwerpen. Die leggen uit hoe de schepen de Belgische havenstad weer binnen kunnnen komen.
Het eerste schip vertrekt om 13.00 uur, de Dar Mlodziezy uit Polen. Dit is gelijk het grootste schip. "In totaal duurt het wel een uur of drie", verwacht Emmink.
16:39

Lange rijen

15:56

Sail a Future: boodschap voor een mooie toekomst

tsrh6
Een van de projecten van dit weekend is Sail a Future. Op een groot zeil van zo'n 20 meter hoog staan verschillende boodschappen. Het is een initiatief van Hetty van der Linden en Lammert Ossinga.
"We vragen de kinderen om een neverending love letter to the ocean te maken", zegt Van der Linden. "Tekenen, schrijven, wat ze maar willen. En die boodschap gaat mee de wereld over, op dit zeil. Later maken we er tassen van en die bieden we dan aan als kerstpakket."

Betrekken bij het evenement

Met het project hopen ze de jonge kinderen bij het evenement te betrekken, zegt Ossinga. "Kinderen van 15 tot 25 jaar kunnen meezeilen op een schip, maar jongere kinderen nog niet. Op die manier voelen ze zich betrokken bij de schepen. We moeten ze ook niet onderschatten, want ze weten veel meer dan wij denken. We moeten meer naar ze luisteren, en niet steeds vertellen hoe het moet."
Een van de jonge deelnemers is Nykle Kuiken. Hij tekent een wereldbol. "Als symbool dat we de aarde moeten redden, daar heeft het project ook mee te maken. Door te veel CO2-uitstoot smelten de ijskappen, dan kan het waterniveau stijgen en dan lopen we hier in Nederland gevaar."
15:54

Voor de zekerheid

15:10

Even inbreken bij het shantykoor

Het Dokkumer shantykoor in Harlingen