Confrères Anker: stoer, maar ook kwetsbaar

Hans en Wim Anker op de boot naar Schiermonnikoog © Omrop Fryslân
De Friese strafrechtadvocaten Wim en Hans Anker zijn nu een halfjaar met pensioen. In deel 2 Confrères filmde FryslânDOK de broers tijdens de weken van het afscheid. Het valt hen zwaar.
FryslânDOK 'Confrères' - de gebroeders Anker deel 2 op TV:
Zaterdag 16 juli NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 17 juli 13.39 uur)
Zondag 17 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
In november 2021 geven de Ankers, samen met collega Jan Boksem, voor de laatste keer op Schiermonnikoog een cursus strafrecht aan andere advocaten uit het hele land.
Met dit soort cursussen en lezingen hebben de Ankers hun advocatenkantoor in Leeuwarden voor een groot deel gefinancierd. De meeste rechtszaken deden ze namelijk pro Deo, dus slechts betaald met een kleine vergoeding van de staat.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het eiland waar de broertjes Anker de eerste jaren van hun leven doorbrachten. Hun vader Jacobus Anker was er burgemeester tot 1956. Toen werd Anker benoemd tot burgemeester van Utingeradeel en verhuisde het gezin met vier kinderen naar Akkrum.
Hans Anker onderweg naar Den Bosch © Omrop Fryslân
In december h2021 hebben Wim en Hans Anker hun laatste rechtszittingen. Wim in Leeuwarden, waar hij voor een cliënt een kortere TBS-verlenging bepleit. En Hans in Den Bosch, waar hij een cliënt bijstaat die verdacht werd van diefstal van een pet.
Beide zaken illustreren de twee uitersten, waartussen de Ankers zich altijd bewogen hebben. Ze verdedigden moordenaars en zedendelinquenten, maar ook de winkeldief en de inbreker. Voor de Ankers draaide het bovendien niet om de aard van het misdrijf, maar om de mens die voor het gerecht moest komen.
Wim en Hans Anker op kantoor © Omrop Fryslân
In de FryslânDOK maken de Ankers een begin met het opruimen van hun kantoor. Dat valt nog niet mee, want ze hebben altijd gewerkt zonder computer en smartphone. Dat betekent dat de kasten vol zitten met papieren dossiers en ook op de tafels de documenten hoog opgestapeld liggen.
In de 40 jaar dat ze advocaat waren, hebben ze ook vele souvenirs verzameld. Ze kondigen aan een veiling van de spullen te organiseren voor het goede doel.
Hans en Wim Anker © Omrop Fryslân
Als 'confrères' en als 'frères' zijn ze hun leven lang al een ijzersterk duo. Documentairemaker Karen Bies volgt Hans en Wim Anker tijdens het afscheid - dat ze trouwens liever nog een paar jaar voor zich uitgeschoven hadden. Het wordt een portret van twee stoere maar ook kwetsbare mannen.