Burgemeester Waanders wil dat het Rijk meer regie neemt in vluchtelingencrisis

Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke kan zich wel vinden in de oproep dat kansloze asielzoekers sneller weggestuurd moeten worden als ze in Nederland komen. Het Rijk moet nu eens voortouw nemen, zegt ze.
Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke © Omrop Fryslân
De oproep werd gedaan door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, die voorzitter is van het Veiligheidsberaad. Hij gaf aan dat hij bij collega's steeds meer weerstand merkt over de crisisnoodopvang van asielzoekers.
Bruls vindt dat de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) meer moet doen bij de screening als het gaat om immigranten die geen kans maken op een asielstatus om in Nederland te mogen blijven.
Sommige mensen zijn in andere landen al afgewezen, maar proberen het in Nederland opnieuw. In dit tempo kunnen gemeenten het huisvesten niet volhouden, zegt Bruls.

'Het Rijk moet aan het werk'

Burgemeester Waanders heeft ook het gevoel dat gemeenten het probleem keer op keer voor de voeten krijgen. " Dat heeft ermee te maken dat structurele aanpak van het Rijk niet is gebeurd, terwijl dat jaren geleden al had gemoeten. "
Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke
Ze heeft wel het idee dat het Rijk dat nu erkent. "Wij moeten naar voorzieningen toe die flexibel zijn voor asielzoekers, voor de functie die Ter Apel nu alleen vervult. Dat moet op- en afgeschaald worden naargelang de instroom. Zover is het nog niet."

Opgave voor Waadhoeke

Gemeente Waadhoeke doet zijn best om te voldoen aan de taakstelling van het Rijk en de mensen op te vangen die opgevangen moeten worden. "Het gaat bij ons om overzichtelijke aantallen", zegt Waanders.
In Waadhoeke zitten zo'n 420 mensen in het azc en daarnaast worden er ook Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Er zijn twee dorpshuizen die over niet al te lange tijd 'teruggegeven' moeten worden aan de dorpen. "Dat is onze volgende taak. Wij zoeken naar een opvang, vooral ook voor die Oekraïense mensen. Dus ook wij hebben echt de handen wel vol."
Het azc in St.-Annaparochie © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
"Wij doen ons best, maar het Rijk moet nu echt eens het voortouw nemen", vindt ze wel. "Ophouden met dat jojojobeleid en zorgen voor structurele oplossingen. Ik hoop dat dat eens gebeurt."
Waanders wijst ook op de screening. "Sommigen hebben geen recht op asiel, die moeten we ook zo snel mogelijk weer terug kunnen sturen. Zij horen hier ook niet thuis. Zo moeten voor de ruimte voor de asielzoekers die wel een goede kans maken om hier te blijven, de voorzieningen op orde blijven."
Verder wil Waanders ook dat het Rijk zelf meer aan opvang doet, want zij hebben ook vastgoed en locaties, zegt Waanders. "Geef nu zelf ook eens het goede voorbeeld."