Friese overheden stappen over van Gazprom op 'duurzaam Fries gas'

Sietske Poepjes © Omrop Fryslân
De Friese overheden maken op 10 oktober definitief een einde aan hun contract met Gazprom Energy. De provincie is dat ook verplicht vanwege het Europese sanctiebeleid tegen Rusland.
Fryslân was daarom al een tijdje op zoek naar een alternatieve leverancier en die is nu gevonden. De provincie Fryslân en de Friese gemeenten gaan met ingang van 11 oktober gas en elektriciteit inkopen die in Fryslân zelf wordt opgewekt.

Gras uit de berm

Dat gas wordt op bijzondere wijze geproduceerd. Het wordt opgewekt met een grasmengsel van gras uit de bermen langs de Friese wegen. Dit mengsel wordt vergist en dan krijg je gas.
De Friese overheden hebben 6 miljoen kuub gas per jaar nodig. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes lukt het om die hoeveelheid uit het gras op te wekken. "Dat vond ik ook lastig te geloven, maar als je je erin verdiept dan is het een omvang die wij hier zelf kunnen opwekken."
Gedeputeerde Sietske Poepjes over de nieuwe methode
Indien deze wijze van opwekken in oktober nog niet praktisch voor elkaar te krijgen is, dan is er een alternatief. "Dan kunnen we in de tussentijd nog even van een niet-Russische leverancier gas krijgen."

"Zet de gaskraan maar dicht, meneer Poetin

Poepjes is heel blij met de nieuwe oplossing. Het is duurzamer en je bent minder afhankelijk, zegt ze. "Het voelt veel beter. Ook al draait Poetin de gaskraan dicht. Nou, doe dat maar meneer Poetin. We redden ons wel."
De nieuwe methode is volgens de gedeputeerde wel wat duurder. Bij de provincie gaan ze ervan uit dat het een ton meer kost per jaar. Poepjes stelt echter dat dit door de hogere gasprijzen op de internationale markt komt. Met de methode zelf heeft het niet zo veel te maken, volgens de gedeputeerde.