Commissaris van de Koning Brok: "Bij intimidatie houdt het recht om te demonstreren op"

Commissaris van de Koning Arno Brok © Omrop Fryslân
Er staat spanning op de bijeenkomst van Provinciale Staten van aanstaande woensdag. Actievoerders roepen op sociale media op om massaal naar het Provinciehuis te komen om zo Statenleden te dwingen om zwart-op-wit afstand te nemen van de stikstofaanpak.
Commissaris van de Koning Arno Brok vindt dat niet acceptabel. "Er zijn mensen die voor de derde keer proberen om hun gelijk te halen. Er zijn nu statenleden en ook medewerkers van dit huis die zich geïntimideerd voelen en dat kan niet. We moeten de mensen de ruimte geven om in vrijheid hun werk te doen. Intimidatie past daar niet bij."
Commissaris van de Koning Brok over de intimidatie
De commissaris vindt dat de acties van boeren en andere mensen tegen het stikstofbeleid van de afgelopen tijd al op de grens zaten en dat ze er zelfs overheen gingen. Hij pleit voor een goed overleg en wijst erop dat de provincie Fryslân duidelijk afstand heeft genomen van de stikstofaanpak van de ministers Staghouwer en Van der Wal.
"Als mensen tegen het beleid van de regering in Den Haag zijn, moeten ze daar zijn en niet bij ons komen praten."

Crisisteam

De provincie Fryslân heeft een crisisteam opgericht om de veiligheidssituatie in eigen huis in goede banen te leiden, maar wil daar verder niet te veel over kwijt. Commissaris Brok is blij dat hij tot nu toe nog geen enkele afzegging heeft voor de Statenvergadering van woensdag. Hij rekent op een goede bijeenkomst. "Het werk van het Friese parlement moet gewoon doorgaan."
Vorige week was dat niet het geval. Provinciale Staten zouden toen twee dagen op retraite naar Terschelling. Die reis werd op het laatste moment geschrapt omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Actievoerders eisten toen een ontmoeting met Statenleden op het Provinciehuis.
Omdat het op die dag niet tot een ontmoeting kwam, hebben de actievoerders 13 juli uitgeroepen tot D-day; de laatste gelegenheid om met Statenleden te praten voor het zomerreces. Of het komende woensdag wel tot een gesprek zal komen, is nog niet duidelijk.
De oplopende spanning heeft wel gevolgen voor de politieke verhoudingen in Provinciale Staten. De fractie van Forum voor Democratie krijgt de laatste tijd veel kritiek van andere partijen. De partij zou volgens andere partijen interne informatie gedeeld hebben met actievoerders. Fractievoorzitter Albert van Dijk is nu uit het overleg van alle fractievoorzitters gestapt.
Commissaris van de Koning Arno Brok over de vergadering van aanstaande woensdag