Welcome to The Village in Leeuwarder binnenstad: “Het kan eindelijk weer”

Voor cultureel onderneemster Eva van Netten is het een spannende tijd. Ze is druk met de laatste voorbereidingen voor het Leeuwarder festival Welcome to The Village dat 15, 16 en 17 juli is.
"Ik heb er zin in. Het kan eindelijk weer", zegt Eva van Netten, artistiek leider van Welcome to The Village. Na twee coronajaren kan het festival doorgaan, maar niet op de vertrouwde locatie in het Groene Stergebied. Na veel gedoe en rechtszaken, aangespannen door Stichting Groene Ster Duurzaam, staan de bands nu in de Leeuwarder binnenstad.
Als artistiek leider houdt ze zich bezig met strategie en inhoud. "We houden trends in de popcultuur bij, maar kijken ook naar wat er in de wereld gebeurt en hoe we dat kunnen vertalen naar ons festival. Het gaat vooral om ontmoeting; we proberen projecten en mensen aan elkaar te verbinden."
Eva van Netten is geboren en opgegroeid in Leeuwarden. Ze studeerde aan de Academie voor Popcultuur in de Friese hoofdstad. Een echte 'Liwwadder' noemt ze zichzelf niet, maar ondertussen is ze de stad wel meer gaan waarderen.
"Toen ik jonger was, dacht ik altijd dat ik hier weg moest. Ergens anders was vast meer te doen. Maar telkens kwam er weer iets nieuws op mijn pad wat heel leuk was." Ze raakte betrokken bij Podium Asteriks en met die club mensen kwam ze op het idee van Welcome to The Village. De eerste editie van 2013 was direct een succes.

BlackBoxRed

Ze is zelf ook muzikante. Met drummer Stefan Woudstra vormt ze het duo BlackBoxRed, ze speelt gitaar. In 2018 namen ze hun laatste plaat op, maar ze schrijven nog steeds nieuwe muziek.
Al in haar jeugd speelde muziek een grote rol. "Alle muziekstijlen kwamen bij ons thuis wel voorbij, zelfs klassiek. We draaiden veel platen en ik keek natuurlijk clips op MTV en TMF. Mijn vader heeft veel van The Beatles, die collectie staat nu bij mij thuis. Mijn moeder is meer van The Rolling Stones, maar dat ging heel goed samen."
Op haar achtste begon ze met gitaarles, later kocht ze in Amsterdam van haar eigen spaargeld een elektrische gitaar. "Toen ging het echt los. Dan zat ik boven in mij kamer en, hoewel mijn ouders het leuk vonden, riepen ze ook weleens dat de volumeknop naar beneden moest."

Optredens

Op de middelbare school zat ze in een bandje. Toen ze een drummer zochten, kwam iemand met Stefan aan die op een andere school zat. "Hij kwam binnen, zei niks en begon direct te drummen. Dat was fantastisch. We spelen dus al heel lang samen en zijn veel op tournee door Europa geweest."
Aankomende herfst hebben ze weer een aantal optredens op de planning staan. "Dat heb ik heel erg gemist. Door corona moesten we ook weer even opstarten, zo van hoe pakten we ook alweer die auto in?"

Queer community

Een thema waarmee Eva van Netten zich bezighoudt, is de 'queer community'. Dat komt ook terug in de muziekkeuze van haar top 3. Ze vindt het belangrijk dat de gemeenschap zichtbaar wordt, dat iedereen veilig de straat op kan.
"In deze tijd van zwart-witdenken en polarisatie is ontmoeting heel belangrijk, ook op het festival. Dat je bij de bar een biertje haalt en met iemand, misschien wel met een andere mening, in gesprek komt, naar elkaars verhaal luistert en aan het einde samen proost."
In Noardewyn, van maandag tot en met vrijdag te beluisteren van 18.00 tot 19.00 uur, heeft presentator Willem de Vries aandacht voor de Friese popmuziek. Regelmatig zijn bekende artiesten te gast en worden er live optredens gegeven.
Nieuw dit jaar dus is dat het festival in de Leeuwarder binnenstad is. Het festivalterrein komt op het plein tussen schouwburg De Harmonie, poppodium Neushoorn en café De Markies.
"Dat wordt een afgesloten terrein met een buitenpodium en daarnaast zitten we in de gebouwen. We hebben gekeken naar hoe we toch de sfeer van het festival kunnen houden. We gaan dus ook deels naar zalen binnen. Omdat we daardoor vastzitten aan een bepaalde zaalcapaciteit, was dat nog een flinke puzzel. Een concert beleven in een zaal met stoelen is natuurlijk heel anders dan een podium met een veld ervoor. Maar het festivalgevoel zit niet alleen in de programmering, ook in de aankleding en het eten."
Welcome to The Village is 15, 16 en 17 juli in Leeuwarden. Kijk voor alle informatie op https://welcometothevillage.nl.
Naast muziek is kunst ook een belangrijk onderdeel van het festival, er is een performing arts-programma en ook het innovatieve platform Dorp komt terug. Dit jaar is er bovendien een nachtprogramma met dj's en livemuziek. "Doordat we in de stad zitten, kunnen we tot een uur of 5 doorgaan."
De festivalcamping is er niet dit jaar. Wel worden pendelbussen ingezet voor mensen die op de camping staan en naar het festival willen.

Tips

Er komen meer dan 100 bands, van Belgische hiphop van Stikstof tot het Thijs Boontjes Dans- en showorkest en nog veel meer.
Tot slot nog een paar tips van Eva. "Ik ben er heel trots op dat Peaches komt. Als feministisch icoon gaat ze echt wat laten zien. Ik kijk ook erg uit naar Jrpjej & Zaur Nagoy, die uit Kaukasisch gebied komen en verhalen in hun eigen taal brengen."

De keuze van Eva

Artyst nûmer
Orville Peck Dead of Night
Lava La Rue Vest & Boxers
Christine and the Queens Je te vois enfin