Het verhaal van Jouke: "Ik wil weten waarom de politie heeft geschoten"

Jouke Hospes uit Akkrum © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Jouke Hospes, de 16-jarige jongen op wie dinsdagavond tijdens een boerendemonstratie in Heerenveen werd geschoten, wil in gesprek met de politieagent die hem onder vuur nam. In een uitgebreid interview met Omrop Fryslân doet Hospes zijn verhaal. "De vraag is wat er nu precies gebeurd is."
"Het begon allemaal bij het distributiecentrum in Heerenveen", zegt Jouke. "We waren daarheen omdat we van ons wilden laten horen. Wij hebben zelf een boerderij in Akkrum en mijn broers en ik willen graag de boel overnemen. Sinds de stikstofkaart is het al onrustig."
Jouke Hospes over het schieten
"De sfeer was goed. Op een bepaald moment kwam de politie en werd gezegd dat de ME alles schoon zou vegen. Dat betekende dat we er allemaal weg moesten. Dat hebben wij ook gedaan. Toen zijn we richting Thialf gegaan. Daar was het ook gezellig, maar op een bepaald moment wilden we naar de McDonald's. Een rondje door Heerenveen."
"Je volgt de stoet van trekkers. Beneden bij de snelweg stonden twee politieauto's. Al die andere trekkers reden eromheen. Ik bleef alleen over. Ik wilde er toen ook langs en de rustig de andere kant op rijden. "
"Dat zie je ook op het filmpje, dat ik wegrijd. Toen ik weg was, hoorde ik een doffe knal en bleek dat er geschoten was. Eerst dacht ik aan rubberen kogels, maar toen ik in Oudehaske uitstapte om te zien wat er gebeurd was, zat er een groot gat in de trekker."
Jouke Hospes over de protesten
Bij Oudehaske werd Jouke aangehouden door de politie op verdenking van doodslag, waarna hij werd overgebracht naar de gevangenis in Leeuwarden. Woensdag kwamen veel boeren naar de gevangenis om hem te steunen. Uiteindelijk werd Jouke om 21.15 uur vrijgelaten.
"Het gaat vrij goed met me, maar het is een dubbel gevoel. Je bent vrij, maar er heeft wel iemand op je geschoten. Ik wil ook van de politie weten waarom ze dit gedaan hebben. De verdenking van poging tot doodslag is door de officier van justitie weggehaald, maar ik ben nog wel verdachte. De vraag is wat er nu allemaal precies is gebeurd. Je kunt op het filmpje zien dat ik niets verkeerd doe."
Op internet ging al snel een filmpje rond waarop te zien is dat Jouke bij de agent wegrijdt. Op de vraag wat er daarvoor gebeurde, zegt Jouke op zekere toon. "De sfeer was gezellig. Er was echt niets aan de hand. Dus ik wil weten van die agent waarom hij dit heeft gedaan, want het had verkeerd kunnen aflopen. Ik had wel dood kunnen zijn "
Jouke Hospes wil gesprek met politieagent