Europese jongeren praten in Feanwâlden over toekomst plattelandsdorpen

De jongeren tijdens een workshop van MOVE22 © RTV NOF
Twintig jongeren en zes volwassenen uit Servië, Kroatië, Griekenland, Litouwen en Nederland zijn deze week in Feanwâlden bij elkaar om samen na te denken en te praten over de toekomst van plattelandsdorpen in Europa.
Bij het internationale uitwisselingsproject MOVE22 werken de jongeren samen aan een publieke eindvoorstelling, die donderdagavond wordt opgevoerd op de Mariahoeve aan het Bûtefjild.
De jongeren, die tussen de 16 en 22 jaar zijn, leren tijdens het kamp bovendien over zichzelf en van elkaar. Met verschillende culturen bij elkaar zijn er overeenkomsten en verschillen.
"We praten over hoe het is om als jongvolwassen in een klein dorp te wonen", zegt Titia Groenhof uit Feanwâlden. "Het eerste wat mij opviel, was dat jullie geen uitgebreide lunch hebben", vertelt Mykolas uit Litouwen. "Wat wel overeenkomt is hoe iedereen hier met elkaar is: onze kent ons en het hele dorp zorgt voor elkaar", zegt Petra uit Kroatië.
De groep heeft ook kennisgemaakt met waddenprojecten De Kromme Horne bij Wierum en de Terp fan de Takomst by Blije. Op de zeedijk bij Wierum leerden ze over de strijd tussen de mens en het water langs de Nederlandse en Friese kust.
De internationale groep jongeren op bezoek in Wierum © Eigen foto
MOVE22 is een zijlijn van een langer lopend project waarin, geïnspireerd door het project Iepen Doar(p) uit 2018, het leven en de mensen in verschillende Europese dorpen wordt vastgelegd. Vorig jaar was de uitwisselingsweek in Kroatië.