Aangespoelde bultrug kon waarschijnlijk niet genoeg eten vinden

De bultrug werd woensdag naar de vaste wal gebracht voor onderzoek © Jelle Boontje / Universiteit Utrecht
De bultrug die maandag aanspoelde op Vlieland, is waarschijnlijk overleden omdat het niet genoeg eten kon vinden. Dat is gebleken na een sectie op het overschot.
Het jonge vrouwtje was erg vermagerd en vertoonde tekenen van uitdroging. "Walvissen drinken niet, ze halen vocht uit voedsel", zegt marien bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. "Als ze te weinig eten, krijgen ze te weinig vocht binnen."
De bultrug was jong en daarom op een kwetsbaar punt in haar leven. Mogelijk had de bultrug nog te weinig ervaring met het vinden van eten.

Kwetsbaar punt in het leven

IJsseldijk: "Dit was een jonge dame, een wat ouder kind dat niet meer gezoogd werd. Het moest zelf vis vangen. Dat is altijd een kwetsbaar punt in het leven van walvisachtigen."
Het stoffelijk overschot spoelde maandag aan op een afgesloten oefenterrein van Defensie. Waarschijnlijk was de bultrug een paar dagen daarvoor al overleden. Eerder werd ze gezien bij Zeeland en Den Helder.
Ze moet ook wel wat hebben gegeten, anders kun je hier niet zes weken zwemmen.
Lonneke IJsseldijk
In principe kunnen bultruggen prima leven in de Noordzee, maar IJsseldijk vond het beest er al mager en verzwakt uitzien. "De vis is er wel, ze moet ook wel wat hebben gegeten, anders kun je hier niet zes weken zwemmen."
Waarom ze het dan toch niet heeft overleefd, is niet duidelijk. "Het is de vraag of het misschien aan haar ervaring en aan de herkenning van voedsel heeft gelegen. Daar kun je alleen over speculeren."

Te licht

De bultrug was net iets kleiner dan 6,5 meter. Volwassen vrouwtjes kunnen zo'n 15 meter lang worden. IJsseldijk schat dat de bultrug zo'n 4.000 kilo woog. Dat is 1.000 kilo minder dan een gezonde bultrug van die leeftijd en lengte.
De maag en darmen worden nog onderzocht, de schedel en borstvinnen worden ondergebracht in natuurhistorisch museum Naturalis.