Organisatie Eilân begint onderzoek: "Dingen zijn niet zo gelopen zoals het zou moeten"

Daniel van Drunen van de organisatie van het festival Eilân © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De organisatie van het festival Eilân op Terschelling begint een onderzoek. Organisator Daniel van Drunen heeft aanwijzingen dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij het verlenen van de vergunning
"Ik heb een sterk vermoeden dat dingen niet helemaal zijn gelopen zoals het eigenlijk zou moeten", zegt Van Drunen.
Volgens hem heeft de gemeente zich niet professioneel gedragen. "Het moet gewoon niet zo zijn dat je als lokale overheid begin 2021 laat weten dat er een positieve grondhouding is, en dat je dan een jaar later in de media laat weten dat de organisatie eigenlijk niet welkom is op het eiland."
"Er is een heel sterk precedent", zegt organisator Daniel van Drunen
Van Drunen had goede hoop dat het festival deze keer kon doorgaan. De organisatie had namelijk drie vergunningen nodig: een natuurvergunning, een omgevingsvergunning en een evenementenvergunning.
De eerste twee waren afgegeven en voor de laatste had de gemeente in februari een positief voorgenomen besluit gegeven. Dat voorgenomen besluit is toch veranderd.

Ander besluit na locatiebezoek

Dat komt volgens burgemeester Caroline van de Pol door een ander advies van de veiligheidsdiensten. "Op basis van wat de organisatie heeft ingeleverd aan papierwerk, hebben de veiligheidsdiensten positief geadviseerd. Daardoor konden we ook het voorgenomen positieve besluit geven."
Volgens de burgemeester is het daarna gebruikelijk dat de hulpdiensten op locatie komen te kijken. "Op basis van dat bezoek is besloten de adviezen aan te passen en een negatief besluit te nemen."
De evenementenvergunning was in 2019 wel verleend aan de organisator. Toen zelfs nog met plannen voor grotere bezoekersaantallen.
Burgemeester Van de Pol van Terschelling legt uit waarom de laatste vergunning niet is afgegeven
Boargemaster Caroline van de Pol fan Skylge © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Uitsluitsel over de evenementenvergunning werd verwacht in april. Toch kwam het besluit - de afwijzing in dit geval - pas op 1 juli. Volgens de gemeente kwam dat omdat ze de organisatie meer tijd wilden geven. "Op die manier kon de organisatie nog voldoen aan de eisen die de hulpdiensten stelden."
Van Drunen heeft zijn twijfels over de beoordeling van de voorwaarden waar ze aan moesten voldoen. Hij vertelt dat de politie heeft afgezegd toen ze waren uitgenodigd voor een bezoek en dat ook andere opties om met hulpdiensten te praten zijn afgezegd.