Aangespoelde bultrug is 'buitenkans voor de wetenschap'

Onderzoeker Pepijn Kamminga bij de bultrug © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De bultrug die maandag op Vlieland aanspoelde, is dinsdag met de veerboot overgebracht naar de haven van Harlingen. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht en Naturalis zoeken daar uit hoe het dier is overleden.
"Vandaag doen we een sectie met de Universiteit van Utrecht en de Wageningen Universiteit", zegt Pepijn Kamminga. Hij werkt bij Naturalis en is coördinator van het snijteam.
"We hopen een eventuele doodsoorzaak en de status van het dier te achterhalen. Wij van Naturalis proberen zo veel mogelijk botmateriaal te verzamelen. In ieder geval de schedel. Dat gaat naar onze collectie."
De aangespoelde bultrug op Vlieland is een 'buitenkans voor de wetenschap'
Het komt bijna nooit voor dat ze onderzoek kunnen doen op een walvis, zegt Kamminga: "Dit komt misschien eens in de tien jaar voor. De vorige keer was in 2012, met de bultrug Johanna."
Van deze bultrug wisten ze al langer dat die voor de kust zwom. "We hadden al twee weken niets meer over de walvis gehoord, dus we vermoedden al dat ze aan zou spoelen."
Kamminga heeft daar wel een dubbel gevoel bij: "Het is veel leuker om ze te zien zwemmen. Dat een bultrug dan aanspoelt is heel spijtig. Maar als ze dan eenmaal toch overleden zijn en ze komen hier op het strand, dan is het wel een buitenkans voor de wetenschap om dat te gaan onderzoeken."