Actievoerders A32 vrijgelaten, blijven wel verdachte

De politie heeft geschoten bij de blokkade bij Heerenveen © ProNews Producties
De drie actievoerders die dinsdagavond zijn opgepakt bij het boerenprotest op de A32 bij Heerenveen, zijn vrijgelaten. Ze blijven wel verdachte.
De drie werden dinsdagavond opgepakt voor poging tot doodslag. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen aanleiding om de drie langer vast te houden op de verdenking van poging tot doodslag.
"De huidige resultaten van het opsporingsonderzoek geven daarvoor geen grondslag", meldt het OM.
De opgepakte actievoerders zijn een 46-jarige man uit Opsterland en twee mensen uit de gemeente Heerenveen: een van 34 jaar en een van 16.

Actie bij politiebureau

De trekker van de 16-jarige jongen werd geraakt door een politiekogel. Reden om te schieten voor de politie was dat de jongen zou hebben geprobeerd om in te rijden op agenten.
Tientallen actievoerders, die woensdagmiddag bij het politiebureau in Leeuwarden stonden, eisten daar de vrijlating van de jongen. Actiegroep Farmers Defence Force had opgeroepen om er te demonstreren.
Aan het eind van de middag verlieten de trekkers het politiebureau, op verzoek van de familie van de 16-jarige jongen.
De drie mannen blijven dus nog wel verdachte. "De officier van justitie heeft nog niet besloten of de mannen worden vervolgd en zo ja, waarvoor. Deze afweging kan nog niet worden gemaakt, omdat het hele onderzoek nog niet is afgerond."

Onderzoek Rijksrecherche

Er loopt ook nog een onderzoek van de Rijksrecherche, omdat de politie heeft geschoten. Zo'n handeling wordt altijd onderzocht door de Rijksrecherche.
Het Openbaar Ministerie meldt daarover: "In dat onderzoek worden betrokkenen bevraagd, beelden bekeken en vindt sporenonderzoek plaats. Op dat onafhankelijk onderzoek kan en mag het Openbaar Ministerie niet vooruit lopen."