Zendertje van 1 gram moet bonte strandlopers op het Wad secuur volgen

Underzoeker Allert Bijleveld van het NIOZ © Omrop Fryslân
Voor het eerst onderzoeken wetenschappers van het NIOZ secuur wat en waar de bonte strandloper eet op het Wad. Een 1 gram wegend zendertje maakt dat mogelijk.
De 'bonte strandloper' is in grote aantallen in het gebied terug te vinden. Deze zomer start het onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Omdat er verspreid over het westelijk Wad ontvangers zijn neergezet, kunnen de signalen van de zenders worden opgevangen. Daarom hoeven de onderzoekers niet te werken met GPS-zenders die veel zwaarder zijn.
Een bonte strandloper © ANP
Zendertjes die gebruikt zijn voor onderzoek naar de Israëlische zangvogel dienden als voorbeeld voor het maken van dit kleine zendertje.

Vijf weken

Onderzoeker Allert Bijleveld van het NIOZ: "We hadden eerst al zendertjes gemaakt van 2 en 4 gram. Nu dus eentje van 1 gram waardoor we een vogel van 30-35 gram kunnen volgen."
Het zendertje werkt vijf weken. Het onderzoek beperkt zich niet tot het volgen van de vogels met de zenders, maar gaat verder.
Een van de ontvangers © Allert Bijleveld (NIOZ)
Bijleveld over het aanvullende onderzoek: "Rond Griend gaan we de vogels met deze zendertjes uitrusten. En dan gaan we er ook achteraan. We gaan ze observeren met een telescoop, video's van ze maken, kijken wat ze eten en verzamelen poepjes als de groep weer weg is. Die pluizen we uit in een laboratorium."
De onderzoekers nemen ook nog bloed af. En dat alles om erachter te komen wat ze eten. Dat wordt weer gekoppeld aan waar ze eten, zodat de onderzoekers weten welke gebieden belangrijk zijn voor deze soort.

"Natuurlijk gedrag"

Het is heel belangrijk om kleine zenders te gebruiken, omdat daardoor de kans kleiner is dat de vogels er last van hebben. Dat is niet alleen moreel een goede zet, vindt Bijleveld, maar het is ook van belang voor het onderzoek: "Je wilt toch dat de vogels natuurlijk gedrag vertonen."