liveblog | 6 juli 2022

Hooibalen in brand langs de weg, Rijkswaterstaat waarschuwt verkeer

Ook vandaag worden er op sommige plaatsen weer acties gehouden tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen:

  • Een bezoek van Statenleden aan Terschelling is geannuleerd vanwege zorgen over veiligheid;
  • De drie actievoerders die dinsdag zijn opgepakt op de A32, zijn woensdagavond weer vrijgelaten:
  • Een van hen is een 16-jarige jongen, zijn trekker werd beschoten door de politie;
  • Volgens politievakbond ACP moeten we niet te snel oordelen over het incident;
  • Op verschillende plekken langs de Friese wegen staan hooibalen in brand.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2022, 23:08 uur
23:08

Einde van dit liveblog

Tot zover het nieuws over de boerenprotesten van deze woensdag. Dank voor het volgen.
21:55

Hooibalen in brand

Hooibulten in de brand langs de A6 bij Scharsterbrug © CAMJO media
Op verschillende plekken in Fryslân staan vanavond hooi- of strobalen in brand. Ook buiten Fryslân is dat het geval.
Op de A6 tussen Joure en Emmeloord staat een groep boeren in de wei. De rook trekt daar over de snelweg. Rijkswaterstaat waarschuwt het verkeer om goed op te letten.
Bij de hooibult langs de N359 bij Tjerkwerd kwam veel rook vrij. De brandweer is een poos bezig geweest met het uitmaken van de brand.
Hooibulten in de brand langs de N359 © CAMJO media
18:56

Actievoerders weer weg

Het is nu weer rustig bij het politiebureau in Leeuwarden. Er staan geen trekkers meer.
18:04

Van der Zwan aan de koffietafel bij boeren

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen ziet geen aanleiding om in zijn gemeente vanavond een noodverordening in te stellen. In zijn gemeente was het de laatste dagen onrustig met boerenprotestacties.
De burgemeester probeert om te praten met boeren die minder escalerend actievoeren. "De meeste boeren willen dit soort escalaties ook niet", zegt hij. "Vanochtend heb ik aan de koffietafel gezeten bij de familie Oerlemans in Tjalleberd."

Escalatie voorkomen

Hij kwam ze dinsdag tegen bij een protest bij een distributiecentrum. "Ze protesteerden vreedzaam. En vanavond ga ik in gesprek met boerenvertegenwoordigers, om samen te kijken of we zulke escalaties te voorkomen."
Het zijn niet alleen boeren, die Van der Zwan bij de protesten ziet. "Je ziet met name mensen die niet zijn gelieerd aan de agrarische sector. Het zijn mensen die je ook bij coronademonstraties veel ziet. En die spelen een soort kat-en-muisspel. Ze gaan weg als de ME komt, maar later komen ze terug."
17:55

Actievoerders terug bij politiebureau

Even was het rustiger bij het politiebureau in Leeuwarden, maar momenteel zijn er weer tientallen trekkers. Ook de politie zelf is ter plaatse.
16:34

Actievoerders verlaten politiebureau

De trekkers verlaten het politiebureau © Kappers Media
De tientallen actievoerders die woensdag bij het politiebureau in Leeuwarden stonden, om de vrijlating van een 16-jarige jongen te eisen, gaan weer weg. Ze doen dat op verzoek van de familie van de jongen.
De jongen is een van de drie actievoerders die dinsdagavond zijn opgepakt bij het protest op de A32. Bij dat protest heeft de politie ook geschoten, daarbij werd de trekker van de 16-jarige jongen geraakt.
Farmers Defence Force riep actievoerders op om te demonstreren bij het politiebureau in Leeuwarden. Zo'n 40 tot 50 mensen gaven daar gehoor aan. Ze gaan nu dus weer weg.