liveblog | 6 juli

Hooibalen in brand langs de weg, Rijkswaterstaat waarschuwt verkeer

Ook vandaag worden er op sommige plaatsen weer acties gehouden tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen:

  • Een bezoek van Statenleden aan Terschelling is geannuleerd vanwege zorgen over veiligheid;
  • De drie actievoerders die dinsdag zijn opgepakt op de A32, zijn woensdagavond weer vrijgelaten:
  • Een van hen is een 16-jarige jongen, zijn trekker werd beschoten door de politie;
  • Volgens politievakbond ACP moeten we niet te snel oordelen over het incident;
  • Op verschillende plekken langs de Friese wegen staan hooibalen in brand.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 6 juli, 23:08
woensdag 6 juli
23:08

Einde van dit liveblog

Tot zover het nieuws over de boerenprotesten van deze woensdag. Dank voor het volgen.
21:55

Hooibalen in brand

Hooibulten in de brand langs de A6 bij Scharsterbrug © CAMJO media
Op verschillende plekken in Fryslân staan vanavond hooi- of strobalen in brand. Ook buiten Fryslân is dat het geval.
Op de A6 tussen Joure en Emmeloord staat een groep boeren in de wei. De rook trekt daar over de snelweg. Rijkswaterstaat waarschuwt het verkeer om goed op te letten.
Bij de hooibult langs de N359 bij Tjerkwerd kwam veel rook vrij. De brandweer is een poos bezig geweest met het uitmaken van de brand.
Hooibulten in de brand langs de N359 © CAMJO media
18:56

Actievoerders weer weg

Het is nu weer rustig bij het politiebureau in Leeuwarden. Er staan geen trekkers meer.
18:04

Van der Zwan aan de koffietafel bij boeren

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen ziet geen aanleiding om in zijn gemeente vanavond een noodverordening in te stellen. In zijn gemeente was het de laatste dagen onrustig met boerenprotestacties.
De burgemeester probeert om te praten met boeren die minder escalerend actievoeren. "De meeste boeren willen dit soort escalaties ook niet", zegt hij. "Vanochtend heb ik aan de koffietafel gezeten bij de familie Oerlemans in Tjalleberd."

Escalatie voorkomen

Hij kwam ze dinsdag tegen bij een protest bij een distributiecentrum. "Ze protesteerden vreedzaam. En vanavond ga ik in gesprek met boerenvertegenwoordigers, om samen te kijken of we zulke escalaties te voorkomen."
Het zijn niet alleen boeren, die Van der Zwan bij de protesten ziet. "Je ziet met name mensen die niet zijn gelieerd aan de agrarische sector. Het zijn mensen die je ook bij coronademonstraties veel ziet. En die spelen een soort kat-en-muisspel. Ze gaan weg als de ME komt, maar later komen ze terug."
17:55

Actievoerders terug bij politiebureau

Even was het rustiger bij het politiebureau in Leeuwarden, maar momenteel zijn er weer tientallen trekkers. Ook de politie zelf is ter plaatse.
16:34

Actievoerders verlaten politiebureau

De trekkers verlaten het politiebureau © Kappers Media
De tientallen actievoerders die woensdag bij het politiebureau in Leeuwarden stonden, om de vrijlating van een 16-jarige jongen te eisen, gaan weer weg. Ze doen dat op verzoek van de familie van de jongen.
De jongen is een van de drie actievoerders die dinsdagavond zijn opgepakt bij het protest op de A32. Bij dat protest heeft de politie ook geschoten, daarbij werd de trekker van de 16-jarige jongen geraakt.
Farmers Defence Force riep actievoerders op om te demonstreren bij het politiebureau in Leeuwarden. Zo'n 40 tot 50 mensen gaven daar gehoor aan. Ze gaan nu dus weer weg.
16:09

Verdenking tegen drie actievoerders: poging tot doodslag

De politie op de A32 na het incident van dinsdagavond © ProNews
De drie mensen die zijn aangehouden bij de protestactie van de boeren op de A32 bij Heerenveen, zitten vast voor poging tot doodslag. De drie zitten nog vast.
De opgepakte actievoerders zijn een 46-jarige man uit Opsterland en twee mensen uit de gemeente Heerenveen: een van 34 jaar en een van 16.
De trekker van de 16-jarige jongen werd geraakt door een politiekogel. Tientallen actievoerders, die momenteel bij het politiebureau in Leeuwarden staan, eisen de vrijlating van de jongen. Actiegroep Farmers Defence Force had opgeroepen tot de demonstratie.
15:47

Politie roept op: geen persoonsgegevens agenten delen

De politie Fryslân doet een oproep om geen beelden en persoonsgegevens van politieagenten te delen. Naar aanleiding van het incident in Heerenveen van dinsdagavond worden 'gevoelige informatie' en beelden gedeeld.
"Er verschijnen berichten die erg intimiderend en bedreigend zijn waarin er persoonsgegevens van de betrokken collega's worden gedeeld", meldt de politie. "We roepen iedereen op om hiermee te stoppen. Dit is strafbaar en wordt ook wel doxing genoemd."
15:37

Retraite Statenleden op Terschelling geannuleerd

De provincie heeft een bezoek van Statenleden aan Terschelling op het laatste moment geannuleerd vanwege zorgen over veiligheid. De politici zouden twee dagen naar het Waddeneiland.
De animo onder Statenleden om mee te gaan was al niet heel groot, vanwege de bijzondere omstandigheden van de boerenacties en oplopende politieke spanning.
Verschillende partijen storen zich aan de berichten die de Statenfractie van Forum voor Democratie over de reis naar Terschelling verstuurde op sociale media. De partij meldde niet in de stemming te zijn voor 'onderlinge verbinding en fleurigheid'.
Die berichten zouden de veiligheid van de Statenreis niet ten goede komen.
14:47

Boeren in gesprek met politie

Bij het cellencomplex staan op dit moment zo'n 20 trekkers. Volgens verslaggever Gerrit de Boer zijn er 50 tot 70 actievoerders, maar er zitten ook toeschouwers tussen. Een delegatie is in gesprek geweest met de politie.
De actievoerders willen dat de 16-jarige jongen, die dinsdagavond is opgepakt bij Heerenveen, weer vrijkomt. Volgens De Boer is de verwachting dat dat in de loop van de dag zal gebeuren.
14:28

Ook boeren bij het provinciehuis

Er wordt niet alleen gedemonstreerd bij het cellencomplex. Ook bij het provinciehuis staat een groep boeren. Zij willen in gesprek met Statenleden.
14:07

Mobiele Eenheid beveiligt cellencomplex

De mobiele eenheid is woensdag ingezet om het gebied rondom het cellencomplex aan de Holstmeerweg te beveiligen. Er zijn boze boeren met trekkers gekomen voor de 16-jarige jongen die gister in Heerenveen werd gearresteerd. Volgens de politie zou de jongen door een blokkade heen hebben willen rijden. Een politieagent heeft daarop een schot gelost.
Boeren bij het cellencomplex
13:41

Farmers Defence Force roept op tot demonstratie bij politiebureau Leeuwarden

Boerenactiegroep Farmers Defence Force roept boeren op om woensdagmiddag naar een politiebureau in Leeuwarden te komen, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Die oproep doet voorman Mark van den Oever in een videoboodschap die op YouTube is geplaatst.
De minderjarige in kwestie zou zijn aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. In totaal zijn drie mensen opgepakt.
Boeren by it plysjeburo © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
13:17

Trekkers staan stil voor politie-afzetting hoofdbureau van politie in Leeuwarden

Trekkers by haadplysjeburo yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
13:00

Gemeente Leeuwarden houdt rekening met acties

In Leeuwarden wordt rekening gehouden met nieuwe boerenacties vanmiddag. De politie heeft het gebied om het cellencomplex aan de Holstmeerweg afgezet.
De politie heeft de weg afgezet © Omrop Fryslân, Alle Faber
12:41

Politie reageert op ophef schietincident

Op Twitter zegt de politie dat het op de hoogte is van de beelden van het schietincident in Heerenveen. De politie benadrukt dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar het incident. Daarom kan de politie voorlopig niet inhoudelijk reageren.
12:25

'Jongen die werd beschoten, is 16 jaar'

De jongen in de trekker die dinsdagavond door een politieagent werd beschoten, is 16 jaar oud. Dat heeft de broer van het slachtoffer bevestigd aan verslaggever Gerrit de Boer. De tractorrijder zit op dit moment vast
Volgens de broer hadden ze zich met een aantal trekkers verzameld bij Thialf. Zij zouden toen naar een restaurant om nog wat te eten. Volgens de broer werden ze bij de afrit van de snelweg opgevangen door de politie, die wilde de trekkers niet verder laten gaan. De broer verklaart dat de trekkers toen weg zijn gegaan. Een van de laatste trekkers was die van de 16-jarige jongen. De politie zou op hem hebben geschoten toen hij wegging.
De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het incident. Volgens de politie reed de trekker in op een blokkade, waarna de agent de noodzaak voelde om te schieten.
Verslaggever Gerrit de Boer over het incident
11:47

Tractoren rijden weg bij distributiecentrum

De actievoerders bij het distributiecentrum in Drachten hebben gehoor gegeven aan het noodbevel. De trekkers zijn weggehaald.
Trekkers rijden weg © Kappers Media
11:45

Actievoerders krijgen noodbevel

De boeren die met trekkers het distributiecentrum van de Aldi in Drachten blokkeren, hebben een noodbevel gekregen. Ze moeten daar weg, anders kan de Mobiele Eenheid worden ingezet.
Actievoerders krijgen het noodbevel overhandigd © Kappers Media
11:40

Politievakbond geschokt door incident

Politievakbond ACP reageert geschokt op het incident in Heerenveen dinsdagavond waarbij een politieagent gericht heeft geschoten op een tractor. Voorzitter Wim Groeneweg van het ACP zegt erg mee te leven met de politieagent die geschoten heeft.. "Dat is voor een politieagent niet niks."
Wim Groeneweg © ANP
11:35

Distributiecentrum Aldi in Drachten geblokkeerd

Boeren blokkeren woensdag opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten. De politie is in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Het is nog niet duidelijk hoelang de blokkade gaat duren.
11:30

Welkom bij dit liveblog

Ook vandaag worden er op sommige plaatsen weer acties gehouden tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.