Politievakbond: 'Oordeel niet over schietincident Heerenveen op basis van een filmpje'

Wim Groeneweg van politievakbond ACP © ANP
Politievakbond ACP reageert geschokt op het incident in Heerenveen dinsdagavond waarbij een politieagent gericht heeft geschoten op een tractor.
Voorzitter Wim Groeneweg van het ACP zegt erg mee te leven met de politieagent die geschoten heeft. "Dat is voor een politieagent niet niks."

Door een blokkade

Toen trekkers dinsdagavond de A32 bij Heerenveen wilden oprijden, besloten agenten de demonstranten te blokkeren.
Omdat de boeren volgens de politie door de blokkade heen wilden rijden, voelden agenten de noodzaak om meerdere waarschuwingsschoten te lossen. Er is ook gericht geschoten. Hierbij werd een tractor geraakt.
"De politiemensen proberen de veiligheid van iedereen te waarborgen", legt Groeneweg uit. "Als boeren die veiligheid onder druk zetten, dan ontstaan situaties waarin geweld moet worden toegepast. Dit is wel een heel bijzondere vorm natuurlijk."

Context

Op sociale media gaan veel beelden van het incident rond. In een van de filmpjes lijkt het erop dat een trekker wegrijdt en dat een politieman dan ineens het vuur opent. Veel mensen reageren daar ontsteld op.
Volgens Groeneweg is dat echter te kort door de bocht. "Het zijn filmpjes van een paar seconden, maar het incident heeft ook een aanloop gehad. De hele context waarin dit is gebeurd, is ook heel belangrijk. Daarom is het ook belangrijk dat de Rijksrecherche hier netjes onderzoek naar doet."
De visie van Groeneweg wordt gedeeld door minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz - Zegerius:
Politieagenten mogen niet zomaar schieten. Volgens Groeneweg kan het alleen in zeer bedreigende situaties: "Bijvoorbeeld als de betrokkene ook een vuurwapen zou hebben of als iemand gedrag vertoont wat een aantasting is van de persoonlijke lichamelijke integriteit van de persoon in kwestie. Met andere woorden: als het leven van een politieagent bedreigd wordt."

'Een incident'

Groeneweg stelt dat we niet moeten doen alsof alle protesten uit de hand lopen "Over het algemeen zijn de protesten van gisteren in goede verstandhouding met het openbaar gezag gebeurd. In verreweg de meeste gevallen hebben boeren gehoor gegeven aan instructies."
Zolang demonstranten zich aan de regels houden, is er volgens Groeneweg geen probleem met actievoeren. "Er is recht van demonstratie en die is aan regels gebonden. Dan moet je wel de regels toepassen, dat geldt voor boerenorganisaties precies zo. Als er afzettingen of aanwijzingen van het openbaar gezag of de politie zijn, dan moeten die ook opgevolgd worden."
In Heerenveen was dat volgens Groeneweg niet het geval. "Mensen probeerden de afzetting te omzeilen door eromheen te rijden, terwijl dat niet de instructie was van de politiemensen ter plaatse."
De Rijksrecherche doet onderzoek naar de schietpartij. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bevestigd. De Rijksrecherche is onafhankelijk van de politie. Ze leggen rechtstreeks verantwoording af aan het college van Procureurs Generaal. Het eerste wat de rechercheurs nu doen is het verzamelen van alle mogelijke beelden en verklaringen van betrokkenen. Het onderzoek kan wel een aantal weken duren.
De politievakbond ziet dat politieagenten nu flink onder druk staan. "Op dit moment wordt de arbeidstijdenwet verruimd, waardoor politiemensen veel meer uren maken dan eigenlijk redelijkerwijs goed en gezond zou zijn. Dat doet iets met het uithoudingsvermogen van politieagenten zelf. Als ze dan in spannende situaties komen, dan is dat een extra klap op het beoordelingsvermogen. We komen in een steeds nijpender situatie terecht. Dat is niet goed", stelt Groeneweg.
Wim Groeneweg van politievakbond ACP