Telefoonverzameling van Freerk loopt wat uit de hand: “Ik heb er ruim 800”

Freerk Kuperus in Utrecht © Eigen foto
Het is misschien niet heel ver weg, maar toch kan het aanvoelen als buitenland. Freerk Kuperus (71) woont al ruim veertig jaar in Utrecht en zegt het nog steeds enorm naar zijn zin te hebben.
Hij woont met zijn vrouw Ytsje in de Domstad. De kinderen zijn al een tijd het huis uit. In 1974 is hij vanuit het pittoreske Berlikum naar Eindhoven gegaan voor zijn studie aan de TU, nadat hij al in Leeuwarden had gestudeerd. Na zeven jaar kreeg hij een baan aangeboden bij de NS in Utrecht, waar hij zo terecht gekomen is.
Ondanks zijn lange verblijf buiten de provincie mist hij Fryslân niet. Hij geeft geen plannen of verlangen om weer terug te gaan. Hij is echt thuis in 'West-Holland.'
Freerk Kuperus
Toch probeert hij het Friese er nog wel in te houden, zelfs buiten de provincie. Met zijn kinderen praat hij nog altijd de taal waarmee hij opgevoed is. De jongste praat dan wel in het Nederlands terug.

Telefoontoestellen

"Ik heb een verzameling telefoontoestellen die wat uit de hand gelopen is", vertelt Freerk lachend. Hij heeft er in totaal ruim achthonderd. Freerk heeft er een museum van gemaakt met een website en bezoekers.
Van telefoons uit 1893 tot moderne mobiele telefoons. Hij stelt van alles tentoon. Zijn absolute pronkstuk is de 'Skeletontelefoon van Ericsson'. Een "prachtig ding dat Lars Ericsson in 1895 zelf ontworpen heeft", vertelt hij.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Freerk is zeker niet de enige Fries in de stad. Hij zegt nog regelmatig Fries te horen. Hij ziet zelfs mensen met Friese vlaggen of Friese wimpels op Nederlandse vlaggen.
"En als ik dat zie, dan weet ik dat ik daar terecht kan met het Fries." Zelf heeft hij ook genoeg reden om de Friese vlag uit te hangen, want vorige week is zijn eerste kleinkind geboren.