Friese gemeenten, provincie en Wetterskip gaan de strijd aan tegen ondermijning

Na het ondertekenen van de verklaring © Omrop Fryslân
"De criminaliteit houdt niet op bij een gemeentegrens." Dat is de reden waarom de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en de provincie ervoor kiezen om met elkaar de strijd aan te gaan tegen ondermijning.
Ondermijning in Nederland © Rijksoverheid
"Je moet niet achttien keer wat anders doen als gemeenten", zegt burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke. Zij is met Oebele Brouwer, burgemeester van Achtkarspelen, één van de initiatiefnemers van de initiatiefverklaring.

Uitwisseling tussen gemeenten

"Deze gemeenschappelijke inspanning moet ons sterker maken in de strijd tegen criminelen." Het is dan ook de bedoeling dat de gemeenten informatie uitwisselen en dat de gemeenten prioriteit geven aan het bestrijden van ondermijning.
"Je moet als gemeente je integriteitsbeleid op orde hebben. Er moet een signaaltafel zijn die zaken kan analyseren en de buitendienst, handhavers, moeten getraind worden", zegt Waanders.
Daarvoor hebben ze veel contact met gemeenten in Noord-Brabant. Daar is ondermijning met name door drugscriminelen al jaren een groot probleem. "Zeker, wij hebben contact. Er wordt kennis uitgewisseld. Dat doen wij nu ook al. We willen dat verder uitbreiden naar andere regio's, om te kijken wat we daarvan kunnen leren. Met elkaar kom je verder."

Problemen serieus nemen

De aanpak moet dan voor alle gemeenten gelijk worden getrokken. Elke regio heeft zijn eigen problemen. Waanders: "Wat je nu ziet, is dat in sommige delen van de provincie drugslabs zitten, op andere plekken wordt drugsafval gedumpt of heb je mensenhandel. Alle gemeenten hebben met problemen te maken."
Het is de bestuurders duidelijk dat het niet dé oplossing is voor ondermijning. "Nee, dat is het niet. Maar we maken onszelf strijdbaarder en we laten in woorden en daden zien dat we dit serieus nemen."