Smeding in St.-Annaparochie geblokkeerd: "Aanvoer groente en fruit aan ziekenhuizen in gevaar"

Een boerenprotest bij de groente- en fruithandel © Omrop Fryslân, Aise van Beets
De aanvoer van verse groente en fruit aan ziekenhuizen loopt gevaar door de blokkade van het bedrijf Smeding in St.-Annaparochie. Daarvoor waarschuwt de directeur van het bedrijf, Sjaak Smeding.
"We lopen tegen een tijd aan waarin de auto's moeten rijden naar het zuiden van het land", zegt directeur Smeding. "Daar staan de distributiecentra van Sligro en Van Hoeckel. Die laatste is een zorginstelling en die moeten hun spullen al krijgen. Dat geldt ook voor de Sligro, want die levert weer aan ziekenhuizen."
Directeur Sjaak Smeding
Volgens Smeding komt het leveren in de knel als de blokkade niet snel wordt geschrapt. "Daarnaast hebben we ook de andere klanten en die moeten het ook op tijd hebben. Anders krijgen we het terug, want het gaat om vers spul. Dat kunnen ze daarna niet meer gebruiken."

Al een ton schade

De financiële schade is groot. Volgens Smeding gaat het dinsdag alleen al om een ton aan schade.
Hij zegt wel begrip te hebben voor het standpunt van de boeren en stelt goed met ze in gesprek te zijn. "Ik heb gezegd: wij hebben jullie nodig, maar jullie hebben ons ook nodig. Anders komt het niet uitrijden. Dat begrijpen ze."

Contact met politie en gemeente

Smeding heeft contact met de politie en de gemeente Waadhoeke. Hij hoopt alleen dat de demonstranten vrijwillig weg willen rijden, zodat de vrachtwagens met verse groente en fruit zo snel mogelijk uit kunnen rijden.