Streep door festival Eilân: organisatie vindt eisen van gemeente Terschelling onhaalbaar

Daniël van Drunen van de organisatie van het festival Eilân (archieffoto) © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het festival Eilân op Terschelling gaat niet door. De organisatie heeft de stekker uit het evenement getrokken, omdat de gemeente een vergunning weigert. De organisatie vindt de veiligheidseisen onuitvoerbaar.
"De gemeente heeft ons, voor het verlenen van de evenementenvergunning, te veel eisen gesteld. Deze eisen zijn in onze ogen onhaalbaar", laat een woordvoerder van de organisatie weten.
De veiligheidseisen die in 2019 wel goedgekeurd waren, zouden nu niet meer genoeg zijn. Organisator Chasing the Hihat kan naar eigen zeggen niet aan de nieuwe eisen voldoen en daarom gaat het definitief niet door.

"Slechtste scenario"

Op 1 juli heeft de gemeente de evenementenvergunning geweigerd. "Het voor ons slechtste scenario", schrijft de organisatie. "Met grote verbijstering hebben we de onderbouwing van deze weigering gelezen."
De organisatie vindt die onderbouwing 'zeer opmerkelijk en erg onredelijk.' De organisatie zegt dat de schade groot is en denkt na over verdere stappen.
Het logo van Eilân in 2022 © Eilân
Burgemeester Caroline van de Pol geeft in reactie aan dat de gemeente over evenementen wordt geadviseerd door verschillende hulpdiensten. Die adviezen worden dan in de voorwaarden van een evenementenvergunning opgenomen.
De organisatie van Eilân kon volgens Van de Pol niet aan de voorwaarden voldoen. "Dat betekent dat ik maar één besluit kan nemen, en dat is om de vergunning niet te verlenen."
Verslaggever Lennard Geerts over de procedures van het festival Eilân.
Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Enkele struikelblokken op het gebied van veiligheid zouden de verlichting, de beschikbaarheid van een ambulance, het afsluiten van het duinmeertje en de brandveiligheid zijn. De organisatie is het volledig oneens met de argumenten van de gemeente en noemt het 'onduidelijke veiligheidsredenen.' De organisatie vindt de termijn van behandeling ook 'onredelijk.'

Dit was de bedoeling

Het festival zou van 15 tot en met 18 september op Terschelling plaatsvinden. Bezoekers van het festival konden op een camping of in een bungalowpark overnachten. Er mochten maximaal 6.000 bezoekers komen en er was een geluidsnorm afgesproken.
Op Eilân zou elektronische livemuziek en alternatieve pop te horen zijn. Er stonden zo'n dertig artiesten op het programma, waaronder bekende namen als Eefje de Visser, Goldband en Weval.

Vergunningskwestie

Eind juni werd al bekend dat de gemeente Terschelling nog niet een evenementenvergunning had afgegeven, omdat er nog te veel veiligheidsrisico's zouden zijn.
Daniël van Drunen van de organisatie bij de gekozen locatie voor het festival (archieffoto) © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Eerder waren al een natuur- en omgevingsvergunning afgegeven. Daniël van Drunen van het organiserende bedrijf Chasing The Hihat reageerde daar vorig jaar oktober nog opgetogen over.

Sinds 2019 al van plan

De organisatie was van plan om het festival in 2019 voor de eerste keer te organiseren, maar toen trok de rechter op het laatste moment de vergunning in.
Het duinmeer van Hee © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Er was een hoop commotie over de locatie waar het festival gehouden zou worden. Eilân zou namelijk plaatsvinden bij het meer van Hee, in de buurt van een stiltegebied met beschermde diersoorten.
Na de opschudding probeerde de organisatie het gesprek met de inwoners van Terschelling aan te gaan, om een plan te maken dat wel genoeg draagvlak zou hebben. Groen licht kwam er echter niet, omdat de coronacrisis daarna roet in het eten gooide.