Burgemeester De Vries merkt verharding boerenprotest, met ook een 'andere soort actievoerder'

Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân © Omrop Fryslân
Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân kijkt met gemengde gevoelens terug op de boerenactiedag in Sneek. Uiteindelijk moest de ME eraan te pas komen om het protest te beëindigen.
Het ging om de blokkade van actievoerders bij het distributiecentrum van supermarkt Poiesz. Bij de actie van de ME zijn vier mensen aangehouden.
De Vries zegt dat de gemeente in goed contact staat met de boeren in Súdwest-Fryslân en denkt dat er andere mensen aan het demonstreren waren. "Toen dat besluit van de minister viel, zijn we direct met de boeren in de gemeente in gesprek gegaan", vertelt ze.
Inzet van de ME in Sneek © CAMJO media
De gemeente wilde maandag dan ook positief omgaan met het protest bij het distributiecentrum in Sneek. "We zijn 's middags met het hele college, en dat is best bijzonder, naar de actievoerders bij de Poiesz gegaan om te zeggen dat wij om tafel zitten en dat ze mogen aanschuiven. We hebben ook gezegd: 'Jullie mogen demonstreren, maar niet blokkeren.'"

Ruimte voor acties

De burgemeester wilde de actie echter niet direct stoppen. "Het was een landelijke actiedag en daar geven wij ook ruimte voor. Het heeft effect opgeleverd, want er is een hoop aandacht voor geweest."
Volgens De Vries sloten er wel steeds meer andere groepen aan bij het protest. "We hebben er 's middags met sommige boeren gepraat, maar ook toen al waren er andere actievoerders. Dat nam in de loop van de avond alleen maar toe."
"Dat hebben we ook gemerkt bij de actie van de politie. Er zijn vier arrestaties geweest. Dat waren allemaal geen boeren en ook geen mensen die verbonden zijn aan de agrarische sector."

Verharding

De burgemeester verneemt verharding bij dit soort protesten. "Dat willen we heel graag omdraaien, daarvoor moet je met elkaar om tafel zitten. Dat is wat wij in Súdwest doen."
De ME in actie in Sneek © CAMJO media
Met die gedachte is het hele college maandag naar het protest toe gegaan, vertelt ze. "En ook niet kort, maar zo'n twee uur. Dan is het teleurstellend dat er geen gehoor gegeven wordt aan onze oproep om aan tafel te komen en te kijken naar perspectief."

Sympathie

De burgemeester heeft begrip voor de acties die van de agrarische sector komen. "Daar hebben we ook sympathie voor. Er kwamen andere mensen op af die er niks te zoeken hadden. Op een geven moment grijp je in. Dat hebben we 's avonds gedaan."
De Vries is tevreden over het optreden van de politie
"Ik moet zeggen dat de politie dat heel rustig aangepakt heeft en geen zware geweldsmiddelen in hoefde te zetten. Daar ben ik tevreden over."
Volgens De Vries is het begrip voor de boeren na de acties van maandag niet veranderd. "Dit waren helemaal geen boeren. Onze eigen boeren stonden te protesteren op de rotonde bij Dearsum. Daar krijg ik kippenvel van."