Groene Week in Burgum over ecologische voetafdruk: "Omdat het onze toekomst is"

Leerling Marije © Omrop Fryslân
Hoe bewust zijn we van onze ecologische voetafdruk? Als het aan het CSG Liudger in Burgum ligt, mogen hun leerlingen wel bewuster worden van hun omgeving.
De Groene Week moet de jongeren helpen met nadenken over de natuur, het milieu, het klimaat en duurzaamheid.
Jelmer Luyckx, docent gymnastiek en coördinator van de week, vindt dat jongeren meer mogen nadenken over hun invloed op de naaste omgeving: "Alles wat we doen, heeft bepaalde gevolgen. We hebben er juist voor gekozen om dit klein en lokaal te houden, zodat de leerlingen bijdragen aan hun omgeving."

Planten voor verzorgingshuis

Dinsdag en woensdag gaan de leerlingen praktisch bezig. "We maken nu de bakken en morgen kopen en planten we planten voor de bewoners van verzorgingshuis Berchhiem", vertelt Fenja, leerling op het CSG Liudger.
Op het CSG Liudger in Burgum wordt een 'Groene Week' georganiseerd
"Het samenbrengen van jongeren en ouderen is win-win. De jongeren doen zo iets voor de ouderen", zegt docent Luyckx. Donderdag en vrijdag ligt de focus van de Groene Week op sport, zoals zeilen, dansen, kanoën, suppen, fierljeppen en nog veel meer.

"Onze toekomst"

Hoewel het voor de leerlingen moeilijk is om te omschrijven wat een ecologische voetafdruk precies is, zijn ze toch elke dag bezig met het milieu en de klimaatacties."
"We zien elke dag wel wat over de boerenprotesten. Dat heeft er ook mee te maken, door de stikstof. Maar ik zou het erg vinden als er straks de helft minder koeien in Fryslân zijn", zegt Fenja.
Marije vindt ook dat we een beetje om ons klimaat moeten denken: "Omdat het onze toekomst is."