Fokkinga: 'onbegrijpelijk' dat stikstofbemiddelaar pas in augustus start

Gedeputeerde Klaas Fokkinga © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Klaas Fokkinga vindt het 'onbegrijpelijk' dat de stikstofbemiddelaar van het kabinet pas halverwege augustus aan de slag gaat. Fokkinga kan zich de ergernis van de boeren wel voorstellen.
Wel vindt de gedeputeerde dat boeren binnen wet- en regelgeving moeten protesteren. Want protesteren bij distributiecentra heeft gevolgen. "Dat kun je eventjes doen, maar het is ook zo dat bijvoorbeeld ziekenhuizen niet kunnen worden bevoorraad. Lege winkels leiden tot ingewikkelde situaties. Dat moet je denk ik niet willen."
Zondag is Johan Remkes (VVD) aangesteld als onafhankelijk gesprekleider in de stikstofcrisis: hij gaat op 13 juli beginnen met de voorbereiding om halverwege augustus het gesprek te starten.
"Dat vind ik onbegrijpelijk", zegt Fokkinga. "Je zou zeggen: gelijk doorpakken en deze of volgende week beginnen. Anders blijft de situatie doorsudderen."
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes © ANP
Over Remkes. heeft Fokkinga geen duidelijke mening. "Dat is aan Den Haag. Maar wij hebben wel duidelijk commentaar vanuit de agrarische sector gehoord. Of deze persoon wordt geaccepteerd is aan de agrarische sector, daar staan wij buiten."

Kritiek op minister Staghouwer

Fokkinga is wel kritisch op de brief van minister Henk Staghouwer van Landbouw. Staghouwer heeft met minister Christianne van der Wal de stikstofcrisis in de portefeuille. Fokkinga: "Wij missen de doelstelling: wat betekent de landbouw voor Nederland? Hoe ziet hij de kringlooplandbouw? Hoe ziet hij de sociaaleconomische gevolgen?"

Agrarische autoriteit

Ook pleit de gedeputeerde voor een 'agrarische autoriteit.' "Er is binnenkort wel een ecologische autoriteit die over de Natura 2000-gebieden gaat, maar wij zouden graag een agrarische autoriteit willen die tegenwicht kan bieden."
Minister Henk Staghouwer © ANP
Fokkinga is wel blij dat Staghouwer aangeeft dat er goede landbouwgrond wil beschermen en van plan is om de wet- en regelgeving aan te passen. "Er zitten goede punten in de brief, maar die zijn nog niet uitgewerkt."

Stikstofkaart kabinet 'niet onze kaart'

Verder geeft de gedeputeerde aan dat de kaart van het kabinet die de stikstofreductiedoelen aangeeft 'niet onze kaart' is. "Wij gaan met ons uitvoeringsprogramma stikstof aan de slag, wetende dat er in oktober nog wel aanvullende doelstellingen komen. Maar dan is er in elk geval een basis om te starten."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Het geld is daar echter nog niet voor. Fokkinga: "We hebben nog geen cent op de bankrekening gekregen, maar we verwachten wel dat er deze maand een besluit wordt genomen om 1,2 miljoen beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een aantal processen. Maar het grote geld komt pas in 2024 beschikbaar, nadat wij onze plannen hebben ingeleverd."
Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid, er liggen volgens Fokkinga veel open eindjes. "Het is gewoon niet helder wat er nu moet gebeuren, mensen weten niet of ze moeten investeren en banken zijn terughoudend."