Waddenfonds steunt Tonnenloods- en zeewierproject met twee miljoen euro

De voormalige Tonnenloods inde haven van Terschelling © Waddenfonds
Het Waddenfonds steunt twee projecten in de Waddenregio met twee miljoen euro. Het gaat om het opknappen van een loods op Terschelling tot een belevingscentrum en het lokaal verbouwen van zeewier.
Voor ruim 5,8 miljoen euro moet de voormalige Tonnenloods in de haven van Terschelling worden omgebouwd tot een multifunctioneel centrum voor natuur en cultuur, dat moet tonen waarom de Waddenzee werelderfgoed is.
De loods wordt gezien als industrieel erfgoed en het moet naar het duurzaam opknappen ruimte bieden aan presentaties, tentoonstellingen, congressen en evenementen, maar ook aan voorlichting, educatie en excursies.

Zeewierteelt en -gebruik

Het andere project heeft de naam Wad Wier: het draait om het lokaal telen van zeewier in de kustzone van het Wad, in speciale bassins. Naast de teelt richt zich ook op de toepassing van zeewier in producten als veevoer, cosmetica en bioplastic. Wad Wier kost in totaal ruim 3 miljoen euro.
© Waddenfonds
De partijen die de aanvragen hebben gedaan zijn de gemeente Terschelling en Stichting Technologie Centrum Noord-Nederland. De steun van het Waddenfonds moet een belangrijke bijdrage zijn voor de projecten.