LTO staat achter protesten, maar hoopt wel op blijvend begrip van de samenleving

Voorzitter Trienke Elshof-Witteveen van LTO Noord © ANP
LTO Noord heeft begrip voor de acties van de boeren, maar roept nogmaals op om de acties publieksvriendelijk te houden en ze niet verder te laten escaleren.
Volgens voorzitter Trienke Elshof van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord is het belangrijk dat de samenleving begrip voor de acties blijft houden.
De ME moest maandagavond in Sneek en Heerenveen in actie komen, omdat een grote groep actievoerders cruciale distributiecentra blokkeerden en weigerden te vertrekken.
LTO Noord hoopt dat de samenleving begrip blijft houden voor de boerenacties
"De boeren hebben verschillende distributiecentra in Fryslân bezet", zegt Trienke Elshof. "Ze willen aangeven dat als er een paar dagen niet wordt geproduceerd, de schappen leeg worden. Hiermee maken ze een statement."

Begrip

Ze vindt het jammer dat de ME moest worden ingezet. "Daarom ook de oproep om het publieksvriendelijk te houden, zij moeten ook snappen waarom we dit doen."
Elshof ziet dat de acties van de boeren ook worden gekaapt door andere groepen. "We zien dat steeds meer, groepen sluiten zich aan uit onvrede tegen de overheid. Zij zijn soms met hele andere zaken bezig dan het stikstofbeleid en 'voedselvoorziening'."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Hoe het nu verder moet, weet Elshof nog niet. "Het is ingewikkeld. Er is afgelopen week een bemiddelaar ingesteld en dit is nog niet heel goed ontvangen. Waarom zouden wij in gesprek gaan als het perspectief onveranderd blijft?" Volgens haar praat LTO al jaren met de overheden. "Maar er is niks door gebeurd."
Trienke Elshof van LTO Noord
De protesten zoals we die nu zien zullen niet oneindig doorgaan. "Ik denk dat er meerdere wijzen zijn om je onvrede als sector te laten merken." Volgens haar is het toch belangrijk om in gesprek te blijven. "De besluiten worden om de tafel genomen, door de politiek, daar moeten wij zijn."