Zeven meter lange dode bultrug aangespoeld op het strand van Vlieland

Het dode beest op Vlieland © Twitter Anke Bruin-Kommerij
Op het strand van Vlieland is dinsdag een dode 'bultrug' aangespoeld. Het gaat om een 7 meter lange vis. Het beest spoelde aan op afgesloten gebied van een oefenterrein van de Defensie.
Het is nog onbekend waardoor het beest is overleden, onderzoek moet daar meer over uitwijzen. "Omdat het dier al is overleden, willen we zo snel mogelijk aan de slag. Het is vrij warm buiten, het kadaver wordt er niet mooier op", legt Mariene bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht uit.
"In de bultrug zitten bacteriën, en hoe warmer het is, hoe fijner ze het vinden. Het wordt na een tijdje lastiger om organen te herkennen en te beoordelen", zegt IJsseldijk.
Bij Zeeland werd in juni ook al een paar keer een soortgenoot gespot. Het is onbekend of dit hetzelfde beest betreft.
IJsseldijk: "We zien steeds vaker bultruggen in de zuidelijke Noordzee. Dat gaat vrijwel altijd goed, vaak blijft het bij de waarneming. Deze walvissoort kan prima in ondiep water leven. Maar de bultrug die onlangs is gezien leek vrij mager en zag er niet supergezond uit."
Het beest bij Zeeland had plekken op zijn rug. Omdat het dode beest op Vlieland op zijn rug ligt kan niet worden vastgesteld of het hetzelfde beest is.
De bultrug wordt op woensdag versleept, daarna zal een team van Universiteit Utrecht het overschot onderzoeken en zal het naar Naturalis gaan.